Agentia pentru Protectia Mediului CaraS-Severin anunta publicului celebrarea n data de 17 iunie a unui important eveniment cuprins n calendarul ecologic - Ziua Mondiala pentru Combaterea DeSertificarii.
Adunarea Generala a Natiunilor Unite a proclamat Ziua Mondiala pentru Combaterea DeSertificarii n anul 1994, n acelaSi an fiind adoptata Si Conventia Natiunilor Unite pentru Combaterea DeSertificarii. Statele semnatare a Conventiei au fost invitate sa dedice ziua de 17 iunie a fiecarui an mediatizarii necesitatii cooperarii internationale pentru combaterea efectelor deSertificarii Si secetei.
DeSertificarea este procesul de degradare a terenurilor Si are loc n zonele terestre unde solul este afectat de eroziunea eoliana din cauza defriSarilor masive, unde caderile de ploaie sunt rare si climatul arid, precum si de activitatile umane. Rezultatul este distrugerea stratului fertil, urmata de pierderea capacitatii solului de a sustine biodiversitatea Si alte activitati umane. Aproape 3,6 miliarde din cele 5,2 miliarde hectare de uscat arabil din lume au suferit de eroziune Si degradarea solului. Aceasta reprezinta un sfert din terenurile lumii o suprafata de trei ori mai mare dect Europa. n peste 100 de tari, 1 miliard de oameni din populatia lumii sunt afectati de deSertificare.
Interesul Romniei n aceasta problema rezulta din faptul ca 1/3 din teritoriul tarii (7 mil. ha) Si cca. 40% din suprafata agricola sunt situate n zone cu risc de deSertificare. Regiunile cele mai expuse sunt: Dobrogea, Sudul Moldovei Si Sudul Cmpiei Romne. DeSertificarea se manifesta prin reducerea suprafetelor acoperite cu vegetatie, intensificarea severa a eroziunii solului prin apa, vnt Si a salinizarii, crustificarea Si compactarea solului, saracirea drastica a solului n materie organica Si elemente nutritive, etc. Schimbarile climatice pot precipita procesul de deSertificare, nsa activitatile umane sunt cauza principala cea mai frecventa. Cteva din activitatile care conduc la procesul de deSertificare sunt: supracultivarea, despaduririle Si paSunatul excesiv.
Unul din principalele instrumente de combatere a extinderii deSertificarii este plantarea de arbori Si alte plante care mentin calitatea solurilor. n judetul CaraS-Severin au fost ntreprinse n anul 2008 actiuni de reconstructie ecologica a terenurilor degradate n perimetrul localitatilor Moldova Noua, Coronini Si Sichevita efectundu-se lucrari de plantare pe o suprafata de 23,212 ha, folosindu-se un numar de 146.060 puieti din speciile: salcm, salcioara, ienupar, plop, pin, mojdrean, malin, tuia, catina, amorfa, anin.
Cu ocazia Zilei Mondiale pentru Combaterea DeSertificarii Agentia pentru Protectia Mediului CaraS-Severin ndeamna populatia la conStientizarea riscului ca odata cu aparitia fenomenului de deSertificare acesta sa avanseze incontrolabil Si la conStientizarea faptului ca prin combaterea schimbarilor climatice putem ajuta la inversarea deSertificarii, la creSterea productivitatii agricole, la reducerea saraciei Si la creSterea securitatii globale.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro