Ziua Internationala impotriva mineritului cu cianuri in Zurich, Elvetia

Ziua de 17 aprilie a fost dedicata de mediul activist din Elvetia boicotarii Forumului European al Aurului, intalnirea anuala a companiilor de minerit aurifer din intreaga lume. Membri din diferite miscari active din Bern, Lausanne, Zurich si alte orase din Elvetia, reprezentanti ai unor comunitati care lupta impotriva proiectelor miniere in Argentina si Grecia, precum si seful triburilor indigene din Canada, impreuna cu 20 de membri ai Campaniei Salvati Rosia Montana s-au reunit in actiuni de protest care s-au desfasurat pe intreg parcursul zilei.

Timp de 3 zile, unele dintre cele mai mari corporatii din domeniul mineritului aurifer si-au dat intalnire in Zurich, un punct important pe harta comertului global cu aur, pentru a planui in cea mai discreta atmosfera viitorul industriei miniere. Multe dintre companiile prezente la Forumul Aurului intampina in zonele in care opereaza puternice miscari de opozitie din partea oamenilor care nu vor sa isi paraseasca pamanturile sau sa fie otravite cu cianuri. Aceste lupte se poarta in diferite forme si conditii sociale, confruntandu-se cu interesele economice ale corporatiilor si fara a gasi un sprijin in factorii de decizie. Adesea luptele sunt dramatice, insa profund inspirationale.

Dimineata zilei de 17 aprilie a inceput printr-o actiune surpriza in fata hotelului Park Hyatt, unde se afla in plina desfasurare Forumul European al Aurului. Întreaga actiune s-a desfasurat sub forma unui cortegiu funerar care a expus realitatea dramatica de la Rosia Montana, unde Gabriel Resources dezgroapa mortii din morminte si dezradacineaza sute de familii in numele profitului. Douazeci de activisti romani purtand masti aurii au intrerupt programul zilei pentru a livra un sicriu auriu insotit de un mesaj ferm adresat in special companiei Gabriel Resources: “Rosia Montana nu va fi distrusa de mineritul aurifer!”, cat si urarea “Gabriel, RIC – rest in cyanide!”, un mesaj care intareste motivatia de rezistenta. Pentru mai multe fotografii si detalii de la actiune accesati: http://rosiamontana.org/index.shtml?cmd[291]=x-291-40528&cmd[292]=x-322-40528&cmd[300]=x-299-40528

Ziua a continuat cu o demonstratie publica pornind dintr-un punct central al orasului si incheindu-se in fata hotelului Park Hyatt. Aproximativ 300 de oameni au luat parte la manifestatie, purtand mesaje de solidaritate cu Campania Salvati Rosia Montana si lupte din alte colturi ale lumii precum Argentina, Grecia si Canada. Insotiti de muzica de protest live, demonstrantii au marsaluit pe strazile din jurul hotelului, strigand sloganuri impotriva industriei miniere murdare si exploatarii naturii si a oamenilor si mesaje de unitate si solidaritate. Mesajul transmis companiilor miniere aflate in hotel a fost acela ca luptele impotriva proiectelor miniere continua, iar solidaritatea dintre acestea si oameni din intreaga lume este tot mai puternica cu fiecare zi.

La finalul demonstratiei, toti ce prezenti au luat parte la o plenara publica in plina strada, in cadrul careia oamenii au discutat liber, au impartasit experiente din miscarile de rezistenta si au propus idei pentru ca acestea sa creasca. De asemenea, cei prezenti au discutat si despre rolul pe care Elvetia il joaca in procesarea si tranzactionarea aurului pe teritoriul sau si au cautat solutii care sa stopeze contributia acesteia la exploatarea si distrugerea mediului si a comunitatilor din diferite parti ale lumii.

La adunare, au luat cuvantul Arthur Manuel (reprezentantul miscarilor Idle No More si Defenders on the Land si liderul triburilor indigene din Canada), Humberto Galindez (membru al Asamblea Socioambiental de Catamarca impotriva megaminelor din Argentina) si membri ai Campaniei Salvati Rosia Montana. Dezbaterile au continuat intreaga seara intr-un spatiu public din apropierea hotelului.