Ziua internațională a cărții pentru copii și tineret

Astăzi, 2 aprilie, în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret. Ziua de 2 aprilie marchează, de asemenea, împlinirea a 209 ani de la nașterea celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen. Ziua Internaţională a cărţilor pentru copii a fost iniţiată în 1967, iar data în care se sărbătorește nu a fost aleasă întâmplător, ci coincide cu ziua de naştere a lui  Hans Christian Andersen. Sărbătorirea acestei zile este un omagiu adus marelui scriitor danez și o ocazie de a-i apropia pe cei mici de citit.

Hans Christian Andersen a fost scriitor și poet, rămânând celebru în special pentru poveștile sale. El s-a născut în Danemarca la 2 aprilie 1805. De-a lungul copilăriei, a fost pasionat de literatură. El era recunoscut pentru că memora integral piesele lui Shakespeare și le recita folosindu-și păpușile de lemn drept actori. Printre cele mai cunoscute povești ale sale se numără „Crăiasa Zăpezilor”, „Mica sirenă”, „Hainele cele noi ale împăratului” și „Rățușca cea urâtă”. În timpul vieții, Andersen a fost celebrat de regalitate și aclamat pentru că a adus bucurie copiilor din întreaga Europă. Basmele sale au fost traduse în peste o sută de limbi și continuă să fie publicate în milioane de exemplare în întreaga lume (sursa: Wikipedia).

În această zi, școlile și bibliotecile organizează diferite activități prin care să le demonstreze copiilor importanța cărților în viața lor, întâlniri cu autori și ilustratori, concursuri literare, expoziții de carte și reviste școlare, momente artistice.