ZILELE ENESCU LA BERLIN

Miercuri, 26 octombrie a.c., Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin, în parteneriat cu Universität der Künste Berlin (UdK) / Univeristatea Artelor, a deschis „Zilele Enescu la Berlin“ (26-29 octombrie a.c.), amplă manifestare organizată în anul comemorării a 50 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu.

Manifestarea de la Berlin se înscrie în cadrul amplei ofensive de diplomaţie culturală iniţiată de către Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Ministerul Culturii şi Cultelor în principalele capitale europene pentru a promova imaginea României prin cultură, în contextul procesului de ratificare a Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană. Evenimentul a debutat într-un moment important pentru România – la o zi după prezentarea Raportului de monitorizare al Comisiei Europene.

Din partea MAE român au participat Secretarul de Stat pentru Diplomaţie Publică, Valentin Naumescu, precum şi directorul Direcţiei Relaţii Culturale, Educaţionale şi Ştiinţifice, Diana Turconi-Bubenek. Demnitarul român, în alocuţiunea de deschidere, a exprimat mulţumirea guvernului pentru sprijinul constant acordat Romaniei de către Germania în cursul procesului de integrare europeană. În context, demnitarul român a reconfirmat importanţa pe care o acordă guvernul României colaborării bilaterale şi parteneriatului apropiat cu autorităţile germane în scopul finalizării cu succes a procesului de integrare europeană, care va concide cu aderarea ţării noastre la UE la 1 ianuarie 2007.

Prima seară de concert s-a bucurat de prezenţa foarte numeroasă a unor invitaţi provenind din mediul cultural german (muzicieni, critici muzicali), academic, precum şi membri marcanţi ai comunităţii româneşti.

La încheierea manifestării, în seara de 29 octombrie, după concertul dirijat de cunoscutul dirijor Lawrence Foster, Ambasadorul României va înmâna unor personalităţi muzicale germane medalii comemorative Enescu.