Zilele Culturii Armane 2009 Au batut clopotele de sarbatoare

septembrie 1, 2009








Constanţa şi Stejaru (Eschibaba), jud. Tulcea – peste 2500 de armâni au participat cu entuziasm la activităţile din cadrul celei de-a VI-a ediţii a  „Zilelor  Culturii Armâne” organizate de Comunitatea Armână din România. Cu fiecare an, manifestarea a luat o amploare deosebită, diversificându-şi paleta de activităţi cu caracter cultural, în scopul evidenţierii şi perpetuării valorilor culturale armâneşti.

 

Pe parcursul a 3 zile, Constanţa şi Stejaru au găzduit o serie de acţiuni culturale de înaltă ţinută: expoziţie de artă plastică în coordonarea sculptorului Mihai Tugearu, piese de teatru în regia lui Toma Enache,  seminar pe tema credinţei la armâni, recital de poezie şi lansare de CD. Alături de toate acestea, muzica şi dansurile traditionale – prezentate cu măiestrie şi virtuozitate de către ansambluri din România şi Grecia - au oferit un farmec aparte evenimentului, făcându-l să rămână în sufletele tuturor.

 

            Participarea domnului preşedinte Traian Băsescu

 

            La activitatea care a marcat încheierea evenimentului, „Corlu Mari”, organizat în  comuna Stejaru, a fost prezent şi preşedintele ţării, domnul TraianBăsescu, împreună cu soţia. Domnul Băsescu şi-a exprimat bucuria de a se afla în mijlocul armânilor la ceas de sărbătoare, a amintit câteva momente din istoria acestei comunităţi, iar la final s-a alăturat celor peste 2500 de armâni, prinzându-se în „Corlu Mari”. "Poate aveţi copii aici şi nu ştiu de unde vin strămoşii dumneavoastră şi am să le spun eu. Strămoşii de astăzi ai părinţilor voştri, dragi copii, trăiau undeva în Munţii Epirului" a afirmat Traian Băsescu. Preşedintele i-a asigurat pe armâni de toată admiraţia sa pentru forţa lor de a-şi păstra "cultura, cântecele şi mai ales respectul pentru muncă".

 

Corlu Mari”, reprezintă un vechi obicei armânesc, ce constă în formarea unui cerc deschis de dimensiuni impresionante, aşezarea în Cor funcţionând după criterii bine stabilite şi cunoscute de către membrii comunităţii de armâni. În trecut, acest obicei era practicat cu diverse ocazii: în zile de sărbătoare, în momentele care marcau urcatul cu turmele la munte sau coborârea la iernat.

 

Evenimentul s-a  bucurat de prezenţa unor importanţi oaspeţi din străinatate. Astfel, au fost prezenţi reprezentanţi ai organizaţiilor armânilor din diverse state, precum Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Serbia, Germania, Franţa sau Statele Unite. Din partea organizaţiei Convivenza (fundaţie care lucrează cu guvernul Elveţiei) a participat dl. Romedi Arquint (fost preşedinte al Uniunii Federale a Naţionalităţilor Europene), din Franţa  - ca trimis al renumitei publicaţii GEO – a participat dl. Franck Vogel, iar de la Universitatea din Varşovia prof. Ewa Nowicka (antropolog).

 

„Zilele  Culturii Armâne 2009” a reprezentat încǎ un prilej de a reliefa faptul cǎ fără a învăţa în şcoală limba maternă, fără instituţii sau alte mijloace de a conserva limba şi identitatea neamului armânesc, continuitatea acestuia peste secole pare a fi mai ameninţată astăzi în mod paradoxal, acum când societatea are la dispoziţie căi şi mijloace multiple pentru a asigura dezvoltarea armonioasǎ a tuturor comunitǎţilor etnice.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro