XM Raid Zilele Buzaului - Enduro in trei acte

Dorind sa lanseze un nou concept de evenimente enduro, clubul buzoian XM Raid a organizat in perioada 10-12 aprilie XM Raid Zilele Buzaului, eveniment care a inclus si primul prolog nocturn organizat in Romania.

XM Raid Zilele Buzaului a debutat vineri, 10 aprilie cu Prologul organizat in apropiere de Mall Galeria si le-a oferit buzoienilor un show nocturn ale carui vedete au fost unii dintre cei mai buni piloti de enduro din Romania. Pe traseul care a inclus treceri peste cauciucuri, busteni, busteni taiati, masini si saritori asemanatoare celor intalnite pe traseele de motocros s-a evoluat pana aproape de miezul noptii. La final, s-a impus Ervin Kovacs unul dintre principalii actori ai Campionatului National de Enduro, urmat de mult mai tinerii piloti satmareni Dominik Szereday si Marton Szilveszter. Ocupantii podiumului de la Prolog au fost premiati de Ovidiu Turcea, directorul de concurs, si de Mani Gyenes, cel mai bine clasat pilot roman in raliul Dakar.
Dupa Prologul extrem de solicitant, avand in vedere ca ne aflam inca la inceputul sezonului si multi dintre cei care au concurat la XM Raid Zilele Buzaului nu au apucat sa se antreneze, a urmat cea mai dificila parte a evenimentului. Sambata, 11 aprilie, clasa Extrem a avut de parcurs dupa GPS (in GPS a fost incarcat un track realizat de organizatori) 90 km prin unele dintre cele mai grele portiuni din Subcarpatii de Curbura, zona Sarata Monteoru- Tisau. Clasa Open a avut un traseu de aproximativ 82 km, dar nici ei nu au fost scutiti de portiuni dificile. Cea mai mare provocare a fost navigarea, avand in vedere ca la cursele clasice de enduro nu se merge dupa GPS, ci dupa marcaje.
Ultimul act al XM Raid Zilele Buzaului s-a consumat duminica, 12 aprilie, la doar 7 km de Buzau, in satul Ciobanoaia. Aici a fost creionat un traseu de endurocros de 3,8 km, pe care concurentii trebuiau sa il parcurga de cat mai multe ori.

Marton Szilveszter si Dani Otil revelatiile de la XM Raid Zilele Buzaului

La doar 17 ani, Marton Szilveszter, una dintre sperantele enduroului romanesc, a reusit sa se claseze al treilea la Prolog si sa termine pe locul doi etapa de samabata (cea mai grea din intregul eveniment).
Marton Szilveszter: Ma bucur foarte mult ca am reusit sa termin al doilea etapa de enduro, mai ales ca a fost pentru prima data cand am participat singur la categoria Extrem. Anul trecut am mai concurat la aceasta categorie, insa in echipa cu Mani Gyenes. Stiam ca o sa obtin un rezultat bun cand am ajuns primul la punctul de alimentare, dar am avut ceva probleme cu GPS-ul, care pierdea destul de des semnalul prin padure si m-am ratacit la un moment dat. Este doar a treia mea cursa cand trebuie sa navighez dupa GPS, asa ca ma bucur foarte tare ca am reusit sa termin pe locul doi.
Extrem: Locul intai in etapa de enduro i-a revenit lui Tara Ioan, unul dintre cei care fac traseul de la Red Bull Romaniacs, cea mai difcila competitie de enduro din lume. Pe trei, a terminat Ervin Kovacs.
La Open, cel care a reusit sa impresioneze a fost Dani Otil, unul dintre debutantii la intrecerile de enduro. Aflat doar la a doua sa cursa in care trebuie sa navigheze dupa GPS si la cel de al treilea concurs din cariera care se pare ca va fi una promitatoare , Dani Otil a reusit sa castige una dintre mansele de calificare ale Prologului si s-a impus la categoria Open in cea mai dificila zi a XM Raid Zilele Buzaului.
Dani Otil: Ma bucur ca am reusit sa castig etapa de sambata. Este prima data cand castig ceva la enduro si inseamna foarte mult pentru mine, mai ales ca a fost doar a doua oara cand am concurat intr-o cursa in care s-a navigat dupa GPS. Imi place foarte mult acest sport, pentru ca aici nu conteaza cine esti, ci doar timpul pe care il realizezi, arbitrul tratandu-i la fel pe toti concurentii.

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro