www.debirocratizare.ro: un mod de a lupta contra birocratiei

Portalul www.debirocratizare.ro îi dă cetăţeanului posibilitatea ca, pornind de la problemele vieţii de zi cu zi, să iniţieze, el însuşi, lupta cu birocraţia. Pentru ca un funcţionar public să servească, aşa cum se spune în teorie, interesele cetăţeanului, el trebuie să ştie ce crede cetăţeanul, cum gândeşte el, să se simtă sub control, un alt control decât al şefului direct.

Birocraţia este, de multe ori, o dovadă a hoţiei şi a prostiei. Este o hoţie, pentru că cei care plătesc degeaba pentru investiţii şi reformă sunt cetăţenii, iar cei care risipesc aceşti bani nu răspund niciodată. Este o prostie, pentru că asistăm la o interpretare şi aplicare a legilor, a dispoziţiilor şi a regulamentelor fără nici o preocupare pentru a le înţelege spiritul şi pentru a încerca să rezolve problemele oamenilor.

Ideea lansării unui site şi a unui forum dedicate discuţiilor privind birocraţia din România a revenit domnului Bogdan Olteanu, Preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României şi membru al Partidului Naţional Liberal. Cu ocazia Şcolii de Vară a Tineretului Naţional Liberal de la Mamaia, din vara 2006, el a lansat, ca o provocare, adresată tinerilor liberali din întreaga ţară, proiectul unui astfel de site.

Justificând această iniţiativă, Bogdan Olteanu a arătat că, în calitate de Preşedinte al Camerei Deputaţilor, s-a întâlnit cu cetăţeni din multe judeţe ale ţării iar plângerile acestora legate de birocraţie au fost extrem de numeroase. Pe de altă parte, el şi-a justificat preferinţa către Internet prin faptul că, deja, în România există multe persoane, preponderent tineri, pentru care lumea virtuală nu mai are nici un secret. Acesta a fost şi motivul pentru care s-a adresat tinerilor liberali pentru a realiza un astfel de forum.

Ei sunt cei care vă spun acum ‘Bine aţi venit!’ şi vă invită să apăsaţi cât mai curând butonul ‘DEBIROCRATIZEAZĂ!’.