WWF si Consiliul Judetean Giurgiu colaboreaza pentru conservarea naturii si dezvoltare durabila

noiembrie 16, 2012

Organizatia WWF-Romania si Consiliul Judetean Giurgiu au organizat, in perioada 13-14 noiembrie, sesiunea de instruire „Fondurile europene si accesibilitatea acestora pentru conservarea naturii si dezvoltarea sustenabila a comunitatilor in Judetul Giurgiu”. Seminarul s-a derulat in cadrul proiectului SURF Nature (Sustainable Use of Regional Funds for Nature – Utilizarea Sustenabila a Fondurilor Regionale pentru Natura), finantat prin Programul Interreg IVC, si a avut loc in orasul Giurgiu, cu participarea mai multor factori de interes locali.

In prima zi a seminarului, agenda a inclus o prezentare a proiectului SURF Nature, inclusiv a celor mai importante publicatii produse in acest proiect, ce pot ajuta sau ghida procesul de accesare a fondurilor europene. In aceeasi idee, s-a prezentat noul cadrul de finantare pentru perioada 2014-2020, pornind de la Strategia Europa 2020 si obiectivele pentru o „crestere inteligenta, durabila si inclusiva”, trecand prin prioritatile de investitie prevazute prin fondurile europene in cadrul celor 11 obiective tematice propuse de Comisia Europeana si terminand cu cadrul national – Acordul de Parteneriat, document strategic national ce stabileste obiectivele tematice de dezvoltare si alocarea fondurilor europene pentru perioada 2014-2020 si care urmeaza a fi incheiat intre Romania si Comisia Europeana, si Programele subsecvente, momentan in proces de elaborare, care vor contine angajamente ferme ale Romaniei privind indeplinirea obiectivelor UE. Scopul prezentarilor a fost acela de a oferi participantilor informatii despre procesul de programare a viitoarelor fonduri comunitare si de a crea cadrul pentru dezbatere.

O buna parte a timpului a fost dedicata unei sesiuni de discutii libere cu participantii, pe baza unui chestionar ce atingea probleme precum prioritati de investitii si nevoi de finantare in judetul Giurgiu si posibile programe nationale care ar putea acoperi aceste nevoi locale. Sesiunea a fost organizata pe grupuri de lucru formate in functie de sectoarele de activitate: autoritati publice (reprezentanti ai primariilor din judet), mici intreprinzatori locali (mici fermieri, producatori locali) si organizatii ce sustin sectorul privat si intreprinzatorii locali (Camera de Comert Giurgiu, Centrul de Afaceri Transfrontalier Danubius).

Cele mai stringente nevoi identificate de participanti au fost legate de agricultura, turism, sustinerea si valorificarea activitatilor mestesugaresti si de artizanat si infiintarea unor centre de colectare si prelucrare a produselor agricole. Nevoia imbunatatirii si a extinderii sistemului de irigatii, nevoia unor reguli mai simple pentru accesarea fondurilor, de sustinere a mestesugarilor si de ajutor pentru micii agricultori pentru a avea acces la centre de procesare si la piete de desfacere – toate au fost identificate ca fiind deosebit de importante pentru o regenerare si relansare a economiei locale.

In acest context, echipa WWF a prezentat un mecanism inovativ, alternativ de finantare pentru conservarea biodiversitatii si dezvoltarea durabila a comunitatilor – platile pentru serviciile de mediu, ce constituie tema proiectului PES Dunare, in derulare in patru zone pilot din Bulgaria si Romania. Accentul a picat pe una dintre cele doua zone pilot din Romania: Maramures, unde echipa lucreaza la implementarea unei viziuni privind dezvoltarea ecoturismului, pentru a strange si directiona fonduri catre ariile protejate din zona ce nu fac parte din sistemul national de administrare si sustinere financiara.

Opiniile participantilor si informatiile colectate in cadrul sesiunii de lucru vor ajuta si fundamenta organizatia WWF-Romania in activitatea de influentare a politicilor publice pe care o desfasoara, fiind parte dintr-o serie de grupuri de lucru ministeriale si interministeriale formate in vederea elaborarii programelor finantate prin fonduri europene in urmatoarea perioada de programare 2014-2020.

Discutiile au continuat pe parcursul celei de-a doua zi a seminarului, cand exemplele de buna practica din regiunea Tarnava Mare si Harghita, unde se implementeaza o viziune integrata pentru dezvoltarea responsabila si durabila a comunitatilor, au dat nastere unei sesiuni interactive de schimburi de idei, experiente si metode de actiune. Elementele cheie pentru succesul unor proiecte de dezvoltare comunitara bazata pe capitalul natural, social si cultural au fost identificate ca fiind dorinta de colaborare, de lucru impreuna care sa fie impartasita de oameni din diverse sectoare din domeniul public si privat, o viziune si o gandire pe termen lung si alimentarea spiritului de antreprenoriat si implicare.

Sesiunea s-a finalizat cu o prezentare a oportunitatilor de finantare ramase prin prezentul Program National de Dezvoltare Rurala, ce se incheie in 2013, dar si a perspectivelor de finantare pentru mediu si initiative locale prin noul PNDR, pentru perioada 2014-2020.

Acest seminar face parte dintr-o serie de ateliere de lucru programate de-a lungul perioadei de derulare a proiectului SURF Nature (2010-2012) in scopul de a creste cunostintele si capacitatea institutiilor si a organizatiilor din tarile partenere de a identifica oportunitati de finantare si de a aplica pentru fonduri destinate dezvoltarii durabile si conservarii naturii.

Scopul general al proiectului SURF Nature este acela de a optimiza si eficientiza politicile si practicile regionale privind conservarea habitatelor naturale si a biodiversitatii, prin cresterea oportunitatilor de finantare prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR) si a impactului pe care il au astfel de masuri.

Mai multe detalii despre proiect puteti citi pe pagina WWF-Romania dedicata proiectului: www.romania.panda.org/ce_facem/economie_verde/proiectul_surf_nature sau pe website-ul international al proiectului:www.surf-nature.eu.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro