WWF: Romania nu se va putea dezvolta durabil fara refacerea zonelor umede

februarie 4, 2013

In 2 februarie a fost Ziua Internationala a Zonelor Umede, ocazie pentru WWF-Romania sa traga un semnal de alarma in legatura cu rolul pe care acest tip de zone il ocupa in viata noastra de zi cu zi si solutiile pe care autoritatile din Romania ar trebui sa le aplice, in beneficiul comunitatilor locale si al mediului inconjurator.

Refacem zonele umede, cream oportunitati pentru oameni

Înca din anii `90, WWF lucreaza in comunitatile din lungul Dunarii si din Delta Dunarii, prin proiecte si activitati care urmaresc refacerea si conservarea zonelor umede, afectate de procesul de asanare, din perioada comunismului.

Un studiu WWF arata ca exista aproximativ 800.000 ha de lunca potrivite pentru reconstructie ecologica in bazinul Dunarii, de-a lungul fluviului si al principalilor afluenti. Reconstructia este vitala, avand in vedere ca reprezinta legaturile dintre fluviu si zonele inundabile, reducand astfel riscurile majore de inundatii in zonele locuite si aducand beneficii economiei locale- pescuit, turism, purificarea apei.

Mahmudia, judetul Tulcea, si aria protejata Blahnita, judetul Mehedinti sunt doua dintre zonele in care WWF si-a propus sa readuca natura si resursele mai aproape de oameni. La Mahmudia a fost demarat, in anul 2011, un proiect bazat pe lucrari de reconstructie ecologica si transformarea unui teren agricol neproductiv in zona inundabila, care sa permita revigorarea zonei. La Blahnita, alaturi de Societatea Ornitologica Romana, WWF va construi un plan de management pentru o mai buna gestiune a zonelor umede dintr-o arie protejata Natura 2000.

WWF-Romania sarbatoreste Ziua Zonelor umede alaturi de Clubul Cormoranului

De Ziua Zonelor Umede, WWF-Romania s-a aflat in comunitatile din Gircov, Giuvarasti si Ursa, judetul Olt, unde a infiintat, in urma cu 3 ani, Clubului Cormoranului. Clubul reuneste cateva zeci de copiii din cele 3 sate, care fac cunostinta, cu ajutorul specialistilor organizatiei, cu necunoscutele naturii inconjuratoare. De Ziua Zonelor Umede, membrii Clubului au avut parte de o lectie interactiva sustinuta de specialistii WWF, au observat ruta de migratie a ratei rosii si a cormoranului mic, ambele fiind specii protejate care cuibaresc in preajma satelor lor.

Clubul Cormoranului a fost creat in cadrul proiectului Life+ „Conservarea Transfrontiera a cormoranului mic si ratei rosii in zone cheie din Romania si Bulgaria” sau, pe scurt, Frontiere Verzi (Green Borders), demarat in ianuarie 2009. WWF-Romania, in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Teleorman, Agentia pentru Protectia Mediului Olt si Societatea Ornitologica Romana, si-au propus, prin proiect, asigurarea conditiilor de viata propice celor doua specii de pasari, prin refacerea zonelor de reproducere a acestora, ambele fiind protejate la nivel european.

„De-a lungul celor patru ani de proiect, am realizat o serie de lucrari de reconstructie ecologica in zona de confluenta Olt-Dunare, care au urmarit refacerea zonelor umede secate in perioada comunista. În urma activitatilor de monitorizare din ultimul an, am observat imbunatatiri, Balta Geraiului transformandu-se intr-o zona umeda autentica, cu numeroase specii de pasari si insecte care populeaza zona.” , a declarat Cristian Tetelea, Coordonator Departament Ape Dulci, WWF-Romania.

Zonele umede de pe teritoriul Romaniei, zone de importanta mondiala

În iulie 2012, Romania a gazduit Conferinta COP11 Ramsar, impreuna cu WWF in calitate de partener. Conferinta a fost un prilej pentru identificarea si desemnarea a patru noi situri Ramsar: Confluenta Olt-Dunare (466.23 km2), Lacul Bistret (274.82 km2), Lacul Iezer-Calarasi (50 km2) si Lacul Suhaia (195.9 km2).

Pe termen scurt si mediu, proiectele WWF se vor concentra, in continuare, pe refacerea zonelor umede din lungul Dunarii si din delta, prin proiecte proprii, alaturi de comunitatile locale, dar si prin demersuri in preajma autoritatilor, pentru implementarea unui plan de reconstructie ecologica la nivel national.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro