WWF-Romania anunta aprobarea unui instrument ce poate contribui la descurajarea taierilor ilegale

februarie 7, 2013

Organizatia FSC (Forest Stewardship Council) a aprobat Evaluarea de Risc pentru Lemn Controlat pentru Romania, ce a intrat in vigoare pe 1 februarie 2013. WWF-Romania a initiat si coordonat, cu aprobarea FSC International, procesul de elaborare a Evaluarii Riscurilor pentru Lemn Controlat in tara noastra. Evaluarea de Risc a fost realizata in cadrul unui Grup de Lucru format din specialisti din domeniile economic, social si de mediu si acceptata in cadrul unui amplu proces de consultare publica. WWF-Romania are expertiza tehnica in domeniul forestier, iar in ultimii zece ani a sprijinit si a promovat managementul responsabil al padurilor, prin implementarea de proiecte la nivel national, pentru padurile de stat si private.

FSC, garantie pentru lemnul recoltat in mod responsabil

FSC (Forest Stewardship Council) este o organizatie independenta, neguvernamentala si non-profit aparuta in anul 1993, pentru a promova un management forestier responsabil in padurile din intreaga lume. Prin cumpararea de produse din lemn certificat FSC se garanteaza ca lemnul utilizat in produsul respectiv provine din paduri gestionate durabil pe criterii sociale, economice si ecologice.

Standardul pe “Lemn Controlat” (FSC-STD-40-005) a fost elaborat pentru a permite companiilor certificate FSC sa se asigure ca evita comercializarea lemnului provenit din urmatoarele situatii:

1. Exploatari ilegale
2. Încalcarea drepturilor traditionale si civile
3. Recoltarea din paduri in care valorile ridicate de conservare sunt amenintate de activitatile de management forestier
4. Plantatii constituite pe suprafata unor foste paduri naturale
5. Paduri in care au fost plantati arbori modificati genetic

Practic, operatorii care doresc sa obtina certificatul FSC accepta si alte norme, uneori mai stricte decat cele impuse de legislatia nationala si se supun, in mod regulat, unor audituri realizate de organisme independente. Decizia de intrare in procesul de certificare este, in general, legata de obtinerea unor avantaje, cum ar fi accesul pe noi piete sau mentinerea pe pietele existente, insa in acest caz avantajul economic vine si in sprijinul padurilor, promovand standarde de gestionare responsabile.

Importanta Evaluarii de Risc pentru Lemn Controlat FSC

Evaluarea atrage atentia asupra riscurilor legate de taierile ilegale (care pot afecta comunitatile sau padurea ca ecosistem), generate mai ales de procentul mare de paduri neadministrate, precum si de nivelul de implementare a legislatiei silvice in vigoare. Rezultatul evaluarii confirma, de asemenea, existenta unor potentiale amenintari asupra padurilor cu valoare ridicata de conservare importante la nivel regional.

Se intelege, astfel, necesitatea ca administratorii de paduri si companiile care doresc sa adopte o politica responsabila privind gestionarea padurilor in Romania sa acorde o atentie deosebita evitarii acestor riscuri. Respectarea prevederilor evaluarii de risc la nivel national constituie o garantie ca lemnul provine din surse \"curate\", oferind, totodata, accesul pe piata lemnului certificat.

In perspectiva prevederilor impuse de Regulamentul European privind comertul cu lemn ce va intra in vigoare incepand cu martie 2013, sistemul de certificare FSC poate raspunde acestor cerinte, fiind util companiilor din domeniul lemnului si administratorilor de paduri din Romania, deopotriva.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro