WWF propune trei noi situri Ramsar in Romania si Bulgaria

aprilie 17, 2013

Propunerea elaborata de WWF la sfarsitul anului trecut, de a crea trei noi zone umede transfrontaliere de-a lungul fluviului Dunarea, a fost semnata oficial de catre ministrii mediului din Romania si Bulgaria. Noile situri vor fi luate in considerare si aprobate de catre Secretariatul Conventiei Ramsar privind conservarea zonelor umede.

„Noile zone umede transfrontaliere - Srebarna-Lacul Calarasi, Complexul Insulele Belene -Suhaia si Insula Ibisha-Bistret - vor permite protejarea integrala a coloniilor de pasari care isi fac cuibul si se hranesc in Bulgaria si Romania. Cele doua tari vor putea sa ia masuri coordonate, de cooperare, pentru a proteja mai bine zonele umede si speciile migratoare, care se hranesc, ierneaza, cuibaresc si se inmultesc pe ambele maluri ale fluviului”, a spus Laurice Ereifej, Coordonator Regional Ape dulci.

Monitorizarea efectuata de catre WWF in ultimii trei ani arata ca starcii din coloniile care isi fac cuibul pe insula bulgara Ibisha se hranesc pe lacul romanesc Bistret. Acelasi lucru este valabil si pentru cormoranii mici si pelicanii care cuibaresc in zona lacului Srebarna din Bulgaria si care se hranesc pe lacul romanesc Calarasi.

„In momentul de fata Romania detine peste 1,156,448 ha de situri Ramsar. Ne propunem implementarea unor actiuni care sa combata amenintarile si presiunile asupra zonelor umede, printre care: reconstructie ecologica in Delta Dunarii si pe luncile inundabile ale Dunarii si ale raurilor tributare Dunarii, refacerea habitatelor, dezvoltarea retelei de arii protejate si a agriculturii ecologice. In acest sens, WWF-Romania desfasoara mai multe actiuni de-a lungul Dunarii” a spus Cristian Tetelea, coordonator proiecte bazinul Dunarii, WWF-Romania.

In cadrul proiectului Green Borders (Frontiere Verzi), WWF-Romania impreuna cu Agentia pentru Protectia Mediului Olt au reusit sa renatureze 950 ha din lunca Dunarii Inferioare in situl Ramsar Confluenta Olt Dunare. De-a lungul a patru ani de activitate s-a observat o crestere a numarului de cormoran mic si rata rosie si o imbunatatire a biodiversitatii caracteristice zonelor umede.

La sfarsitul anului 2012 WWF a lansat un studiu pentru zona Bistret, Suhaia, Calarasi, Srebarna, Ibisha si Complexul Insulelor Belene, ca parte a proiectului LIFE + Green Borders, finantat de UE, pentru propunerea masurilor transfrontaliere de conservare a speciilor de pasari si desemnarea rezervatiilor transfrontaliere de-a lungul Dunarii Inferioare.

Zonele umede- resurse naturale vitale si solutie pentru combaterea inundatiilor

Zonele umede sunt rauri, lacuri, iazuri, paduri de lunca. Ele reprezinta unul dintre cele mai valoroase tipuri de ecosisteme, deoarece gazduiesc cea mai mare parte a biodiversitatii si asigura servicii de mediu pentru oameni. Zonele umede joaca un rol-cheie in circuitul apei in natura, refac rezervele de apa, pot reduce impactul inundatiilor, asigura un mediu pentru inmultirea pestilor si curata apele de suprafata sau subterane. În ultimul secol, majoritatea zonelor umede din Bulgaria, Romania si din multe alte parti ale lumii au fost distruse. Protejarea lor este o prioritate pentru WWF.

Conventia Ramsar

Conventia privind conservarea zonelor umede a fost semnata la 2 februarie 1971, in orasul iranian Ramsar. Acesta este primul acord international pentru protejarea si utilizarea sustenabila a resurselor naturale. Misiunea Conventiei Ramsar este conservarea si utilizarea rationala a tuturor zonelor umede prin actiuni locale, regionale si nationale si cooperare internationala, ca o contributie la dezvoltarea durabila.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro