Weekendul fără mască în aer liber | Spectacole, vaccinări și raportări optimiste

mai 16, 2021

Din 15 mai, România a renunțat la o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Printre cele mai importante: ridicarea obligației de purtare a măștii în spații deschise (cu câteva excepții) sau renunțarea la restricțiile de deplasare în timpul nopții.

Au avut loc și spectacole-test, în interior, pentru persoanele vaccinate, iar în mai multe localități au continuat maratoanele vaccinării.

Cifrele pandemiei anunțate în weekend de autorități au părut să confirme tendința de scădere a numărului de cazuri de COVID-19, numărul cazurilor noi anunțate duminică fiind cel mai mic din ultimele 10 luni.

Chiar dacă au fost ridicate o serie de restricții, polițiștii și jandarmii au aplicat în ziua 15 mai, 1.703 de sancțiuni contravenționale pentru încălcarea Legii nr. 55/2020 „privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”. Sâmbătă au fost întocmite și 6 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Spre comparație, cu o zi înainte, vineri, au fost aplicate 2.770 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 558.850 de lei și nu a fost întocmit niciun dosar penal.

Timișoara / Sărbătoare

La Timișoara, oraș care s-a aflat multă vreme în carantină, a fost organizat un nou maraton al vaccinării, iar timișorenii au profitat de noile reglementări și, cu o rată de infectare ajunsă la doar 0,96 la mie, au umplut parcurile și locurile de joacă pentru copii.

Medicul Dorel Săndesc, șeful Secției de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean din Timișoara a mobilizat la maratonul vaccinării din acest weekend peste 600 de medici și studenți ai Facultății de Medicină și Farmacie, dar și artiști.

În premieră, la maraton a fost folosit pentru vaccinare serul Johnson&Johnson (care se administrează într-o singură doză) pentru care au optat, până duminică dimineața, peste 800 de persoane. Cei care au dorit au putut face pe loc o analiză a glicemiei (hemoglobina glicozilată) care detectează diabetul, sau un EKG Smart, cu tehnologii digitale avansate. Au trecut prin aceste teste peste 250 de cetățeni.

„Am stat mai mult decât mi-am propus, e o atmosferă aici care te entuziasmează”, a spus pentru Europa Liberă, medicul stomatolog Ștefan Stratul, voluntar la maraton.

Maratonul cultural

Maratonul vaccinării desfășurat sub sloganul „Pune umărul pentru Timișoara”, inițiat de Asociația pentru Terapie Intensivă „Aurel Mogoșeanu” din Timișoara, s-a transformat la ediția a doua dintr-un eveniment medical, și într-unul cultural - la Centrul Regional de Afaceri au fost organizate mai multe expoziții și concerte.

Secvențe din concertul susținut de studenții de la Facultatea de Muzică a Universității de Vest Timișoara:

Ilie Stepan și Horea Crișovan au cântat și vineri și sâmbătă: „Faptul că am venit vineri și sâmbătă, dimineața și după-masă, să cântăm la Maratonul vaccinării arată că noi credem în această soluție, singura care ne va scoate din pandemie, că îi îndemnăm pe oameni să vină să se vaccineze", a declarat muzicianul Ilie Stepan pentru Europa Liberă.

Muzeul de Artă, omagiu fotografului Liviu Tulbure

Muzeul Național de Artă din Timișoara a organizat o expoziție emoționantă: fotografiile lui Liviu Tulbure, fotograful muzeului, decedat în ianuarie de COVID-19. „Liviu Tulbure a fost un împătimit al jazz-ului, asociat cu Festivalul „Gărâna Jazz”, portretele artiștilor din acest festival dar și din alte festivaluri, sunt impresionante prin balansul luminii, prin expresivitatea lor. Fotografiile erau pregătite de Liviu pentru o expoziție la Belgrad, dar nu a mai apucat”, ne-a spus Filip Petcu, directorul interimar al muzeului.

Pot fi văzute în expoziția Jazz must go on by Liviu Tulbure 22 de portrete ale unor celebrități din lumea jazzului ca Gonzalo Rubalcaba, Jim Black, Paul Berne, Gyárfás István, Ravi Coltrane, Toni Kühn, Lee Konitz, Maria Chiorean, Joey de Francesco, Giovani Hidalgo, Johnny Bota, Wojtek Mazolewski, John Patitucci, Ralph Towner, Kurt Elling ș.a.

Imagine din cadrul expoziției Jazz must go on by Liviu Tulbure :

Muzeul Național al Banatului a adus la maraton panouri cu istoriile fabuloase ale unor clădiri de patrimoniu, ca bisericile de diverse confesiuni din cartiere, Casa Mühle, Palatul Lloyd etc.

Mesajul unui medic fondator

O Carte de onoare deschisă pentru participanții la Maratonul vaccinării înregistrează mulțumiri în diverse limbi, fiindcă au venit să se vaccineze și cetățeni străini, inclusiv refugiați. „Sunteți eroii noștri!”, „A fost rapid. Mulțumesc!”, notează laconic cineva, „Se vede lumina de la capătul tunelului”, scrie altcineva.

Un mesaj cu valoare de document a venit de la profesorul octogenar Aurel Mogoșeanu, al cărui nume figurează ca fondator de școală de terapie intensivă la Timișoara:„Mă minunez de realizările copiilor mei, anesteziștii Timișoarei – care luptă pentru sănătatea semenilor noștri… Au realizat un început, urmat de țară, Maratonul vaccinării, poate făcând analogie cu prima anestezie generală cu eter din România realizată la Spitalul Militar din Timișoara, la 112 zile de la prima anestezie din America. Bravo, copii! Mă simt mândru de voi!”

Entuziasm oficial

Cu țintele vaccinării puse serios la îndoială de reticența populației, mai ales înainte de începerea maratoanelor pentru care nu e necesară programarea pe platforma ROVaccinare, dar și pe fondul îngrijorărilor legate de graba cu care par autoritățile să ridice restricțiile, premierul Florin Cîțu s-a străduit să transmită mesaje pe ambele teme.

Sâmbătă dimineață, premierul a marcat pe Facebook ridicarea obligativității de a purta mască în spații deschise.

 

Sâmbătă seară, premierul a publicat fotografii de la spectacolul-test de la Teatrul Național, la care au participat persoane vaccinate, în limita a 70% din capacitatea sălii.

La rândul ei, platforma ROVaccinare a continuat prezentarea exemplelor de succes ale campaniei de vaccinare, cu poze din Ciugud, unde locuitorii au fost vaccinați prin intermediul a două evenimente: „Vaccinare la poarta ta” și „Șezătoare pentru vaccinare”, dar și din Blaj, unde „lumea a așteptat în ploaie să se vaccineze", iar dozele estimate s-au epuizat.

Până duminică, în 16 mai, în România au fost vaccinate cu cel puțin o doză, 3.928.681 de persoane.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro