Iata cateva sfaturi utile ce te vor ajuta sa-ti pastrezi colectia de genti din piele naturala in stare impecabila pentru timp indelungat.
Daca ai achizitionat, vreodata, o geanta de piele de epoca, ai observat ca ingrijirea si manipularea corespunzatoare pot face ca pielea de calitate sa dureze decenii.
Geanta din piele naturala este o investitie iar daca o vei ingriji corect, te vei putea bucura de ea de-a lungul anilor.
Avantajul unei genti din piele este acela ca, printr-o ingrijire corecta, isi poate pastra aspectul initial pentru o lunga perioada de timp. Daca o poseta din material sintetic arata invechit dupa ce o porti cateva luni, gentile din piele pot fi purtate si cativa ani fara sa se deterioreze, daca sunt purtate si depozitate corect.
Este adevarat ca preturile gentilor din piele naturala sunt mai ridicate fata de cele din inlocuitori insa, fara doar si poate, investitia se va amortiza rapid datorita faptului ca o vei putea purta mai multa vreme, aceasta pastrandu-si valoarea estetica timp indelungat.
Similar incaltamintei, geanta este accesoriul cel mai important chiar si din simplul motiv ca iti este partener zilnic de depozitare a tuturor lururilor indispensabile curente.
Totusi, conditia esentiala pentru ca o geanta din piele sa se pastreze intr-o stare perfecta pentru cat mai mult timp este ca ingrijirea sa fie facuta in mod corect
Utilizarea
Ai grija sa nu se ude
Umiditatea poate deteriora, rapid, geanta din piele, ducand la umflarea și pierderea formei acesteia, refacerea fiind dificila. Evita, daca este posibil, purtarea gentilor din piele naturala pe timp ploios sau cu ninsoare. Daca, totusi, acest lucru se intampla, foloseste un prosop, fara a freca insa, si permite-i acesteia sa se usuce natural, fara a folosi uscatorul de par sau a o pune pe calorifer. De preferat ar fi ca in zilele ploioase sau cu ninsoare sa porti o geanta din material sintetic care rezista intemperiilor.
Nu tine geanta in soare pentru a evita decolorarea acesteia.
Evita supraincarcarea
Exista tentatia, de cele mai multe ori, de a supraincarca spatiul de depozitare al gentii fapt ce, in timp, va duce la modificarea iremediabila a formei acesteia. Limiteaza-te la obiectele esentiale pentru a putea pastra conturul frumos al gentii tale. Mai mult, pentru protejarea manerelor evita transportarea obiectelor grele, acest fapt conducand, cel mai probabil, la intinderea sau, chiar, ruperea pielii si a captuselii.
Nu pune geanta pe suprafete murdare sau pe podea
In mod evident cunosti faptul ca pe podea exista o intreaga lume de microorganisme deci, de ce ai pune-o acolo? Incearca, de fiecare data, sa pozitionezi geanta pe spatar, in poala sau pe un scaun invecinat.
Indiferent daca este alba, rosie sau neagra, de mana sau de umar, de dimensiuni mari sau mici, cu manere fixe sau flexibile, oricare dintre acestea va avea nevoie de un proces de curatare atunci cand vei ajunge acasa.
Manipuleaza geanta cu mainile curate
Pielea absoarbe, in mod natural, uleiurile și alte substante care o ating, deci este foarte important sa iti pastrezi mainile curate atunci cand folosesti geanta preferata. Acestea pot întuneca pielea gentii în timp, conducand, astfel, la pete inestetice. In acest caz, vei avea tentinda sa cureti, in mod frecvent poseta din piele, fapt ce conduce la puctul urmator ….
Evita curatarea frecventa a gentii
Curatarea, prea des, a gentii tale, poate conduce la uzarea acesteia de aceea este important sa previi, pe cat posibil, murdarirea acesteia.
Ai grija de interior
Deoarece pielea este predispusa colorarii, este indicat sa pastrezi produsele de make-up intr-un portfard, evitand, astfel, patarea acesteia, in cazul deschiderii accidentale a acestora. Fii atenta la pixuri si stilouri! Varful ascutit al acestora poate deteriora captuseala gentii.
Scutura captuseala frecvent, evitand, astfel, colectarea de firimituri sau alte reziduuri in colturile interioare ale posetei. Interiorul gentii este, de cele mai multe ori, neglijat. Ai grija de geanta ta in interior si rezultatele vor fi vizibile si la exterior.
Tine geanta departe de scaunul de la salon
Gelul de par, fixativul si alte produse pentru par sunt daunatoare pentru piele. Asigura-te ca geanta nu este in apropriere cand iti improspatezi coafura. Alte produse precum parfumul sau sprayul deodorant, pot deteriora, de asemenea, pielea. Nu pulveriza parfum pe geanta.
Curatarea
Chiar si cu o grija deosebita geanta, fara doar-si-poate, se va murdari. Curatarea acesteia poate preveni deteriorarea permanenta.
Apeleaza la profesionisti
Daca observi ca geanta are o pata, cat de mica, este bine sa cureti locul cat mai curand posibil. Cel mai indicat ar fi sa apelezi la un profesionist deoarece el este cel mai in masura sa te ajute in acest sens.
Scoaterea petelor de pe o geanta din piele naturala poate fi riscanta, din acest motiv, este indicat sa nu faci asta acasa.
Pentru petele minore exista cateva metode de eliminare a acestora. Este indicat sa folosesti, intotdeauna, un produs dedicat pentru ingrijirea pielii urmand instructiunile producatorului pentru produsul specific ales. Testeaza, intotdeauna, produsul de curatare, pe o suprafata cat mai putin vizibila a gentii. Nu utiliza produse de curatare ce contin uleiuri minerale sau alcool sau substante care nu sunt destinate ingrijirii pieilor (acetona sau alti solvent duri, produse de curatire sintetice sau cele facute din petrol) . Ai grija la produsele care nu vor permite pielii sa respire.
Deoarece pielea are nevoie sa respire, utilizarea unei solutii nepotrivite o poate sufoca. Daca o pata ajunge sa se intareasca sau sa se usuce, exista riscul ca pielea sa-si piarda culoarea sau, chiar, sa crape.
Se evita folosirea unei carpe aspre ce poate lasa urme pe geanta de piele. Se foloseste o carpa moale, fina. Pulverizarea direct pe geanta de solutii sau apa sunt contraindicate. Acestea se vor pulveriza pe un prosopel sau carpa moale, aplicandu-se, prin intermediul acestora, pe geanta din piele naturala. Este foarte important sa se curete in sensul si pe lungimea liniilor si striatiilor naturale ale pielii, nicidecum perpendicular.
Exista solutie chiar daca pata este mai mare. Petele pe baza de apa se pot indeparta mai usor fata de cele pe baza de ulei, cerneala, ruj, etc.
Prin aplicarea de apa si sapun ss sterge usor zona patata fara a freca pentru a nu fi afectata culoarea. Nu se foloseste apa fierbinte! Cel mai usor de indepartat sunt petele proaspete ce nu au apucat sa se usuce.
Daca pata nu se elimina complet de la prima aplicare, se repeta curatarea mai tarziu. Unele pete ies dupa cateva curatari.
Depozitarea
Asigura-te ca atat interiorul, cat si exteriorul sunt uscate
Depozitarea unei genti de dama din piele naturala umeda poate cauza mucegai si alte daune majore.
Daca geanta este umeda, fie de la curatare, fie de la utilizare, amana depozitarea acesteia pana cand este uscata complet. Permite-I uscarea naturala fara a folosi uscatorul de par. Nu incerca uscarea pe calorifer deoarece isi poate modifica forma.
Pastreaza forma initiala
Incearca sa pastrezi forma initiala a gentii umpland-o cu ceva: ambalaje din hartie, ziare, folie cu bule, etc. Asigura-te ca umplutura este ferma insa, cel mai important, aceasta nu va intinde cusaturile gentii. Daca vei lasa geanta goala pe raft, aceasta isi poate modifica forma. N-o indoii si nu indesa gentile una in alta. Fie ca ai o geanta mica de umar sau o geanta mare de mana, este important ca depozitarea lor sa fie facuta distinct.
Nu pastra geanta din piele in plastic sau vinil
Vinilurile si materialele plastice nu permit pielii sa respire si, mai important, nu sunt rezistente la umiditate – de fapt, acestea atrag umezeala, existand riscul producerii de mucegai.
Foloseste un sac din panza sau o fata de perna din bumbac moale pentru a o proteja impotriva factorilor externi ce o pot degrada.
Depoziteaza geanta in conditii optime
Depozitarea oricarei genti din piele naturala, fie ea poseta plic, geanta tip postas, geanta ghiozdan, genti casual, office sau elegante, pe orice culoare sau combinatie de culori: geanta alba, geanta rosie, crem, roz, gri, sau neagra, din orice tip de piele – geanta piele intoarsa, din lac sau box, toate, in egala masura, se vor depozita intr-un loc intunecat, uscat, ferit de razele soarelui, racoros – departe de sursele de caldura.
Nu depozita geanta in spatii inchise ermetic, in masina, pe beton sau in orice astfel de spatii unde se poate dezvolta mucegaiul.
Nu o inghesui!
Achizitioneaza un organizator pentru genti
Daca spatiul iti permite, achizitionarea unui organizator pentru gentile tale din piele naturala poate fi solutia optima. Diversitatea de modele existente pe piata iti dau posibilitatea alegerii designului potrivit gusturilor tale. In plus, astfel, vei pastra praful la distanta si vei putea alege, cu usurinta, geanta pe care o vei dori la momentul respectiv. Nu uita sa umpli geanta inaintea depozitarii.
Nu agata geanta de un singur maner
Daca ai tendinta de a folosi gentile tale ca spatiu de depozitare, va trebui sa stii faptul ca acestea se vor deteriora. Agatarea gentii de un singur maner atunci cand nu este utilizata poate cauza ruperea acesteia si a cusaturilor.
Schimba geanta din cand in cand
De multe ori avem tendinta de a purta aceeasi geanta pentru o perioada lunga de timp. Modelul preferat al unei genti de dama sau culoarea unei borsete din piele pentru barbati, pot fi greu de inlocuit. Cel mai bun mod de a-ti pastra gentile ca noi ar fi sa le schimbi din cand in cand.
Cu cat folosesti mai mult o geanta, cu atat ea se uzeaza mai mult. Din acest motiv este important sa rotesti, din cand in cand, gentile.
Protejeaza geanta de accesoriile din metal
Daca geanta are lanturi, etichete sau catarame din metal asigura-te ca acestea sunt infasurate in hartie absorbanta inaintea stocarii acesteia. Astfel vei impiedica metalul sa lase urme pe pielea gentii.
Poti proteja manerele din piele prin infasurarea unei esarfe mici in jurul lor, dandu-i, astfel, un look personalizat al gentii.
Ah, si inca un sfat – nu-ti fie teama sa porti geanta preferata chiar daca pretul acesteia a fost unul costisitor! Aceste accesorii sunt create pentru a te bucura de ele purtandu-le si, nicidecum, tinandu-le in dulap.
» Preluat de pe LivePr.ro - Vrei sa te bucuri de geanta preferata mai mult timp?
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro