Volumul Chipurile, de Stoian G. Bogdan, a obtinut Premiul National de Poezie Mihai Eminescu – Opera Prima

ianuarie 19, 2010

Chipurile, de Stoian G. Bogdan, a obţinut Premiul pentru Poezie, la Concursul de manuscrise pentru tinerii sub 35 de ani, organizat de Uniunea Scriitorilor din România • „Derbedeu teribilist şi poet vînjos, SGB e la 25 de ani cam ce era la aceeaşi vîrstă, dar într-o lume complet diferită, Mircea Dinescu.” (Claudiu Komartin)

Volumul de poezie Chipurile, debutul literar al lui Stoian G. Bogdan, publicat de Cartea Românească în anul 2008, a obţinut Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” – Opera Prima. Gala de decernare a avut loc vineri, 15 ianuarie, începînd cu ora 17.00, în Sala de spectacole a Teatrului “Mihai Eminescu” din Botoşani.
Juriul care a decis ca Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” – Opera Prima să-i fie oferit lui Stoian G. Bogdan a fost format din: Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Vasile Spiridon, Daniel Cristea-Enache şi Andrei Terian.
Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” pe anul 2009 (Opera Prima şi Opera Omnia) a avut loc în cadrul Zilelor Eminescu organizate de Primăria Botoşani, Consiliul Local Botoşani, Consiliul Judeţean Botoşani, Uniunea Scriitorilor din România, Fundaţia Culturală "Hyperion-Caiete botoşănene", Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu", Teatrul "Mihai Eminescu", Direcţia Judeţeană pentru Cultură Botoşani, Centrul de Creaţie Botoşani, Biblioteca "Mihai Eminescu" şi Societatea Culturală "Raluca Iuraşcu" Vorona.
Premiul Opera Omnia i-a fost decernat lui Dorin Tudoran de juriul format din: Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Ion Pop, Al. Călinescu, Cornel Ungureanu.
Chipurile este cartea unei lumi dense şi contondente, extrasă din marginea marilor oraşe sau din centrul urbelor „în care nu se întîmplă nimic”. O lume care se defineşte pe parcursul lecturii, lezînd retine şi dilatînd capilare. O colecţie de portrete executate „cam pe sub mînă, dar nu mai puţin, peste picior”.
„Nu vezi linia dintre realitate şi ficţiune în Chipurile, şi e foarte bine. Poţi presupune că e ceva mai mult, acolo, decît poate duce o viaţă obişnuită. Trimiterea la Masters sugerează ficţionalizarea. Schimbările de registru, la fel. Dacă ai pe cine să întrebi, întrebi, şi afli că ceva mai mult de jumătate e biografie. Cartea se leagă şi curge, rugoasă, violentă şi tandră, iar metafora te surprinde chiar şi într-un tîrg cenuşiu, „oraşul comăneşti”. „eu nu sînt un poet. eu sînt un poem”, scrie SGB în alt text. Are şi nu are dreptate. SGB este poet şi poem, undeva pe linia invizibilă dintre realitate şi ficţiune.” (Radu Andriescu)
„Derbedeu teribilist şi poet vînjos, SGB e la 25 de ani cam ce era la aceeaşi vîrstă, dar într-o lume complet diferită, Mircea Dinescu. Jemanfişist şi haimana de provincie, el e nu mai puţin un păgubos cu ştaif, care oscilează între cîteva măşti ce refuză convenţionalismul şi ipostazele cool ale contemporanilor: ba sentimental, ba macho, trăind după un fel de cod al onoarei poetice, lui SGB îi reuşesc poeme de mare forţă în care fixează o mitologie a ratării, nefiindu-i străină graţia perfidă a decăzuţilor, a veritabililor „golani”. Un poet dat în paşte!” (Claudiu Komartin)
Vizualizaţi dosarul de presă al cărţii aici.
Accesaţi şi blogul volumului la adresa: http://chipurile.blogspot.com/
Stoian G. Bogdan (SGB) s-a născut pe 29 octombrie 1983, la Comăneşti. Este absolvent al Facultăţii de Drept şi masterand în Studii Juridice. A publicat poezie în revistele: Vatra, Luceafărul, Tribuna, Pana mea, România literară. Este editor la revista Pana mea şi avocat stagiar.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro