Vlad Stoicescu, președintele juriului Superscrieri: Pentru ideea globală de presă neînfricată, capabilă să chestioneze puterea de orice fel, 2025 a început cum nu se poate mai rău

mai 3, 2025

Gala Premiilor Superscrieri, eveniment care recunoaște unele dintre cele mai bune materiale jurnalistice ale anului, va avea loc luni, 26 mai, în cadrul acestei ediții fiind nominalizate 52 de produse jurnalistice din presă scrisă, audio, video, foto, dar și alte povești în spirit civic. De asemenea, publicul mai are la dispoziție încă două săptămâni pentru a-și vota nominalizarea preferată pentru premiul special „Superscrierea Cititorilor”.
Nominalizările ediției pot fi votate până joi, 15 mai, aici: https://www.ffff.ro/premiile-superscrieri-2/nominalizarile-premiilor-superscrieri-14-voteaza-materialul-preferat/
Cele 52 de materiale nominalizate la Premiile Superscrieri #14 au fost selectate de un juriu format din 24 specialiști din media și participă la nouă categorii de concurs: Audio/Podcast, Debut jurnalistic, Investigație, Opinie&Comentariu, Reportaj, Presă Locală, TV&video-jurnalism, Fotojurnalism, Civic Influencers.
Tema Superscrieri din acest an abordează sănătatea mintală și echilibrul emoțional ca fiind provocări semnificative pentru profesioniștii din media și jurnaliști și se desfășoară sub sloganul „Presa făcută cu capul”.

Ultima zi de înscrieri pentru două burse Superscrieri tematice

Câștigătorii Superscrieri vor fi anunțați în cadrul galei care va avea loc luni, 26 mai. Se vor acorda premii pentru cele nouă categorii de concurs, pentru „Superscrierea Anului”, „Superscrierea Cititorilor”, „Premiul Juriului”, pentru premiile onorifice „Redacția anului”, „Editorul anului”, „Cartea de non-ficțiune”, „Feature writing / Longform”, „Best use of digital media”, premiile speciale „Animal Welfare în România” și „Sănătate mintală în România”, dar și pentru „Bursa Superscrieri Ion Rațiu pentru jurnalism de investigație” și cele două burse tematice (sănătate mintală și drepturile omului- parteneriatul civil).
De altfel, astăzi, 30 aprilie, este și ultima zi de înscriere pentru Bursa Superscrieri pentru sănătate mintala susținută de redacția Snoop și pentru Bursa Superscrieri pentru drepturile omului – parteneriatul civil, oferită de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate.
Vlad Stoicescu, președintele juriului Superscrieri: Nu puține din redacțiile nominalizate au fost deja afectate de dispariția aproape completă a granturilor americane
„ Pentru ideea globală de presă neatârnată, neînfricată, capabilă să interogheze puterea de orice fel, anul 2025 a început cum nu se poate mai rău. Cea mai mare democrație de pe planetă a închis linii majore de finanțare pentru media independentă, pornind o prigoană internă împotriva unor instituții precum USAID. Discursul anti-democrație începe adesea chiar de aici: de la ideea că jurnalismul finanțat din granturi externe sau donații nu ar fi de fapt legitim și necesar, iar documentările și subiectele sale ar fi expresii ale unor interese particulare tenebroase, nicidecum teme de interes public. Asta e noua lume în care Superscrierile își propun cu încăpățânare să continue tradiția premierii jurnalismului de profunzime din România. Nu puține din redacțiile nominalizate anul acesta au fost deja afectate de dispariția aproape completă a granturilor americane. Pentru jurnalism însă, mai periculoasă decât dispariția bruscă a banilor este sămânța de neîncredere latentă sădită în mintea publicului. Mai avem sau nu mai avem nevoie de presă de investigație, reportaj și analiză aprofundată? Eu cred că e suficient să vedem materialele jurnalistice nominalizate la Superscrierile de anul acesta pentru a indica răspunsul corect. Avem mai multă nevoie ca niciodată. Restul e trumpism (cu diferitele sale mesianisme locale), perdea de fum și propagandă”, a declarat Vlad Stoicescu, președintele juriului Superscrieri, jurnalist Dela0, Să fie lumină, Judecata de Acum.
Juriul Superscrieri #14
Membrii juriului prezidat de Vlad Stoicescu sunt: Alice Iacobescu, Alina Mărculescu-Matiș, Cătălin Striblea, Codruța Simina, Cristian Leonte, Dan Duca, Dragoș Pătraru, Daniel Condurache, Emilia Șercan, Irina Păcurariu, Iulia Roșu, Marius Comper, Mihai Ghiduc, Mona Dîrțu, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Paul Radu, Robert Schwartz, Tudor Mușat.

La categoria „Fotojurnalism” juriul este format din:  Alex Gâlmeanu, Ileana Szasz; iar la categoria „Civic Influencers” juriul este format din Monica Jitariuc și Diana Filimon.

Membrii juriului s-au recuzat de la evaluarea materialelor aflate în situația de conflict de interese.

Nominalizații Premiilor Superscrieri #14 și publicațiile în care au semnat materialele înscrise în competiție:
AUDIO/PODCAST
Podcastul mame (noul sezon, 2024) – Ana Maria Ciobanu, Oana Sandu (mame, Scena9)

Seria REZOLVAT (2024) – Andreea Archip, Cristina Radu, Raluca Cristea, George Herlaș (Școala9)

„Too much tired”, o poveste despre migrație în România – Iulia Hau (La pas molcom)

Seria Portret de candidat – Raul Bambu, Andrei Ilieș, George Vulpe, Teodora Preda (Recorder)

În 9 ani de la Colectiv, doar promisiuni, durere și deznădejde – Viorica Ștefan (Europa FM)

DEBUT JURNALISTIC
Călin Georgescu, urmele banilor: un influencer de pe TikTok recunoaște că a fost plătit pentru campanie – Alexandra Nistor, Ștefania Gheorghe (HotNews)
A doua „moarte” a unui monument: Hala Matache, uitată de peste un deceniu în depozitul celui care a dărâmat-o. 160.000 de euro, factura pentru PMB – Andreea Tudor (Buletin de București)
Experiment: Am urmărit călătoria în jurul lumii a mai multor haine lăsate la reciclat în magazinele H&M. Un hanorac a ajuns înapoi după 2.200 km – George Herlaș (Snoop)
Roșul meu și a lui Ghea Mișa – Ludmila Țurcanu (Scena9 )
Afacerea „căști de copiat” – Raluca Cristea (Școala9)

PRESĂ LOCALĂ
Lăsați-ne să învățăm! Alți părinți din Oradea, inculpați pentru că și-au retras copiii de la școlile „oficiale” – Adriana Totorean (Bihoreanul)
serie: Fentele din Consiliul Local Craiova pentru a face exproprieri în zona istorică Piața Veche – Anda Simion (Gazeta de Sud)
Afacerile „secrete” din Chitila. Primarul Emilian Oprea, „ambasadorul” regiunii București-Ilfov în UE, partener printr-un offshore ascuns cu patronul unui SRL abonat la banii primăriei – Florin Râșteiu (Buletin de București)
Achizițiile „speciale“ din curtea medicului Cătălin Cîrstoiu: un afacerist penal şi-a umplut conturile cu bani de la Spitalul Universitar – Florin Râșteiu, Cătălin Doscaș (Buletin de București)
Clanul „Sărmanilor”. Cum ajung apartamentele sociale din Otopeni la oamenii primarului – Florin Râșteiu, Cătălin Doscaș, Andrei Ilieș (imagine), Cristian Delcea (editor video) (Buletin de București)
OPINIE & COMENTARIU
Dacă un puști de 21 de ani s-ar fi oprit din dansat – Alexandra Nistoroiu (Golazo)
Chiar au nevoie directorii de școală de o gală la Opera Națională? – Andreea Archip (Școala9)
Neînțelegerile din România. Și poporul ce vină are? – Andrei Crăciun (Libertatea)
Am 21 de ani și simt că Mircea Geoană mă ia pur și simplu la mișto când mă cheamă „să schimbăm lucrurile în țara asta” – David Leonard Bularca (HotNews)
Am plecat și eu – Simona Moisil (newsletterul Meandre)

INVESTIGAȚIE
serie: Horea Bădău – Profesor universitar caută dragostea în facultate  & „Proful de licență tocmai s-a dat la mine – Carla Lunguți, Cristian Lupșa (RISE Project, Scena9)
serie: Dosarul Cîrstoiu – Cristian Andrei, Mirela Neag, Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan (HotNews, Snoop)
Maestrul manipulării: „Dezbracă-te să-mi arăți că ai încredere în tine” – Ioana Moldoveanu (reporter), Iulia Roșu (editor), Roma Gavrilă (ilustrații), Ligia Popescu, Andrei Oană, Ștefan Teodorescu (video) (Snoop)
În slujba Moscovei. Investigație sub acoperire – Măriuța Nistor, Natalia Zaharescu (Ziarul de Gardă)
Cartelul din Carpați – Recorder și Centrul de Investigații Media

REPORTAJ
serie: Dosarul „Un sistem în terapie” – Alexandra Nistoroiu (Snoop)
Corp străin: Cum este folosită tehnologia deepfake împotriva femeilor? – Andra Mureșan (Scena9)
Violența împotriva politicienelor, doctrină politică națională. „Dacă ești femeie, ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere” – Diana Meseșan (Recorder)
Experiment. Am urmărit călătoria în jurul lumii a mai multor haine lăsate la reciclat în magazinele H&M. Un hanorac a ajuns înapoi după 2.200 km – George Herlaș (Snoop)
„Tu știi cine e, mamă”. Cum autoritățile [nu] au ajutat o mamă de 11 ani – Polina Cupcea (Oameni și Kilometri)
Mă tem pentru viața mea – Polina Cupcea (Oameni și Kilometri)

TV & VIDEO-JURNALISM
Schema Nordis. Mașinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar – Alex Nedea, David Muntean, Gabriel Nicolae (Recorder)
Mitul eroului de la Nassiriya – Andrei Udișteanu (Recorder)
Vânătorul de bătrâni – Andreea Pocotilă (Recorder)
Maestrul manipulării: „Dezbracă-te să-mi arăți că ai încredere în tine” – reporter: Ioana Moldoveanu, montaj: Ligia Popescu, imagine: Andrei Oană, sunet: Ștefan Teodorescu (Snoop)
Cartelul din Carpați – Recorder și Centrul de Investigații Media

FOTOJURNALISM
• Subcategoria Fotografie documentară
Căldura unui gol – Alexandra Corcode (Scena9)
Studenții români din Olanda – Cosmin Bumbuț (Teleleu și HotNews)
Pe șantierele din Belgia se construiește în limba română – Cosmin Bumbuț (Teleleu și HotNews)
The choice between life and war – Ioana Moldovan (GEO Magazin)
Dincolo de ape / Beyond the waters – Ioana Moldovan (ioanamoldovan.com)
• Subcategoria Fotografie de News
Foto 1 – Ziua în care s-au anulat alegerile  și Foto 2 – Ziua în care s-au anulat alegerile – Cosmin Bumbuț (Teleleu și HotNews)
Joe Biden la Summit NATO 75 – Eduard Vînătoru (Inquam Photos)
Timișoara – renumărare buletine vot – Simonescu Virgil (Inquam Photos)
Studenți pro-palestina se pregătesc să fie evacuați din Campusul Panduri al Universității din București de către forțele de ordine – Tudor Pană (ENTR Romania)

CIVIC INFLUENCERS
Am deschis un restaurant fals într-un garaj – Andrei Petroff, YouTube
Am explorat satul de la capătul lumii – Boca Ștefan, YouTube
Comunitatea LGBTQ în discursul AUR: De la toleranță mimată la spaimă națională – Luca Istodor (ISCOADA)
„Roaba lui Dumnezeu, Naomy Moldovan” – Cum se îngroapă o icoană trans – Patrick Brăila (ISCOADA)
Proiectul Politica la minut – Răzvan Petri și Vlad Adamescu (Instagram, Facebook)


Articol furnizat de KomuniK - Comunicate de presa

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro