Vlad Georgescu: „Clanul Ceaușescu a făcut un nou și ultim deserviciu țării: a scos-o din Europa” (editorial)

18 ianuarie 1986

Imaginea României în străinătate.

Editorial săptămînal de Vlad Georgescu.

„Imaginea unei țări în ochii și conștiința străinilor nu se alcătuiește peste noapte. Ea se formează cu încetul, greu, anevoios, dar odată ce conturul s-a definitivat, imaginea prinde pentru generații și nu se mai poate șterge sau schimba decît cu greu, decît atunci cînd de schimbă și realitatea pe care o reflectă. Întotdeauna rămîne însă în conștiința străinătății un anume număr de clișee care nu mai dispar probabil niciodată. (…)

În tot cursul veacului al 19-lea, românii, intrați pe un nou curs al istoriei lor, de modernizare, de europenizare, swprogres, au avut parte de constantul sprijin al opiniei publice și al presei occidentale. Această presă a avut un important rol în modelarea imaginii occidentale despre români. (…) Fără acest mare capital de simpatie, probabil că și Unirea de la 1859, și Independența, și Unirea cea Mare fi fost mai greu de cîștigat. (…)”

Editorial publicat în volumul „Vlad Georgescu, România anilor ’80”, Texte antologate de Gelu Ionescu. Editura Jon Dumitru, München – București, 1995, pp. 156-58.

(O arhivă sonoră din colecția și prin bunăvoința dnei Mary Georgescu).

 

Sursa: europalibera.org