Vizita oficiala in Romania a comandantului Grupului de sisteme NATO de comunicatii si informatica

Comandantul Grupului de sisteme NATO de comunicatii si informatica (NCISG), generalul-maior Thomas Franz, a facut o vizita de documentare in Romania, in zilele de 26 si 27 martie, pentru a stabili punctele de contact cu autoritatile militare responsabile de domeniul comunicatiilor si informaticii.

Generalul-maior Thomas Franz a vizitat marti, 26 martie, Centrul 48 comunicatii si informatica strategice, de la Otopeni, unde se afla modulul NATO de comunicatii si informatica dislocabil – DCM "E".

Miercuri, 27 martie, comandantul NCISG a fost primit, la sediul Ministerului Apararii Nationale, de seful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Danila.

In cadrul intalnirii, generalul-locotenent Ştefan Danila a subliniat faptul ca "Statul Major General este in masura sa asigure Aliantei servicii de comunicatii si informatica prin sistemul militar national. Armata Romaniei demonstreaza inca o data, in calitate de membru cu drepturi depline al Aliantei, ca se angajeaza in operatiile NATO, in vederea mentinerii securitatii statelor membre si a partenerilor".

Totodata, seful Statului Major General a precizat faptul ca exista toate premisele necesare semnarii cat mai curand a unui Memorandum de intelegere intre M.Ap.N. si Comandamentul Aliat pentru Operatii. Acest document va reprezenta cadrul normativ necesar utilizarii sistemulului militar de comunicatii al Armatei Romaniei pentru extinderea serviciilor retelelor similare din NATO.

Tot miercuri, comandantul NCISG a avut intalniri de lucru cu loctiitorul pentru operatii si instructie al Statului Major General, generalul-locotenent Valeriu Nicut, cu seful Directiei Comunicatii si Informatica, generalul de brigada Ovidiu Tarpescu, si cu comandantul Comandamentului comunicatiilor si informaticii, generalul de brigada Ion Ceraceanu.

***

NCISG asigura serviciile si sistemele de comunicatii informatice dislocabile pentru operatiile si exercitiile NATO, in vederea realizarii schimbului de informatii cu structurile de comandament fixe ale lantului de comanda al NATO si cu cele mai importante elemente de comanda si control ale Aliantei Nord-Atlantice din teatrele de operatii.

***

DCM "E" a luat fiinta la 1 august 2010, in cazarma Centrului 48 comunicatii si informatica strategice si este singura structura de tip NATO din Armata Romaniei incadrata exclusiv cu militari romani.

In perioada ianuarie-august 2012 DCM "E" a fost dislocat in teatrul de operatii din Afganistan, pentru a asigura suportul de comunicatii si informatic al Punctului de Comanda al Fortei Internationale pentru Asistenta de Securitate din Afganistan (ISAF), dislocat in Kabul.