Vizita lui Basescu la Chisinau s-a lasat cu arestari

Dupa intalnirea de ieri dintre Presedintele Basescu si cetatenii din fata Consulatului Romaniei la Chisinau, mai multi cetateni au fost intimidati, bruscati si imbranciti de catre persoane imbracate in civil, apartinand (probabil) Serviciului de Informatii si Securitate al Moldovei. Cetatenii au scandat : „Unire!”, „Jos hotarul de la Prut!” si „Rusine!”. Citiva tineri au fost hartuiti si arestati.

Dupa consumarea actiunii, cel putin trei dintre persoanele care au scandat au fost urmariti, apoi retinuti in mod abuziv din transportul public de catre persoane necunoscute, in civil. Fara sa se legitimeze, acestia au fost fortati sa coboare, apoi au fost dusi cu o masina particulara la Comisariatul de Politie Buiucani. Aici au fost purtati prin mai multe incaperi, apoi au fost informati despre acuzatiile care li se aduc, fara a li se permite sa sune la Ambasada Romaniei, si nici in alta parte, in ciuda cererilor repetate ale acestora.

Printre cei arestati, doi sunt cetateni romani

„Eu strigam ca sunt rapit, iar dansii ma tot impingeau si spuneau sa tac. La prima statie unde am fost obligati sa coboram ne astepta a treia persoana care i-a ajutat sa ne retina, pana cand a venit o masina particulara. Ne-au inghesuit in masina, unul peste altul si ne jigneau atat in romana, cat si in rusa”, spune Silvian P. in nota explicativa adresata Ambasadei Romaniei.

Un alt tanar, Gheorghe L., a fost urmarit si intimidat : „am reusit sa scap de ei doar prin fuga, haituit ca un animal, adapostindu-ma intr-un bloc de locuit”, scrie tanarul care a semnalat primul abuzul al fortelor de ordine.

Cei trei tineri sunt acuzati de „huliganism” si urmeaza sa fie judecati astazi si maine la Judecatoria Buiucani.

( Oleg Brega )