Vizita in Japonia a premierului Tariceanu

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, aflat într-o vizită oficială în Japonia, s-a întâlnit în cursul acestei dimineţi la Tokyo, cu reprezentanţii Japan Bank for International Cooperation (JBIC), cu reprezentanţi din conducerea companiei Honda şi a participat la un dejun de lucru cu conducerea Comitetului Economic Mixt.

În cadrul întrevederii avute de premierului Călin Popescu-Tăriceanu cu conducerea JBIC au fost trecute în revistă proiectele comune derulate, între care terminalul de containere din portul Constanţa Sud, reabilitarea DN 6 şi calea ferată Bucureşti-Constanţa, modernizarea termocentralei de la Turceni.

În cadrul discuţiilor s-a manifestat interesul părţii japoneze în privinţa proiectului pilot privind construcţia unei noi linii de metrou în Bucureşti. Partea japoneză este interesată să finanţeze o parte importantă din lucrări, având în vedere impactul favorabil asupra mediului înconjurător, care este o preocupare importantă a JBIC.

Primul-ministru şi-a manifestat interesul şi pentru extinderea proiectelor de cooperare pentru reducerea riscului seismic la clădiri şi structuri, având în vedere experienţa japoneză în acest doemniu.

Tariceanu s-a întâlnit astăzi si cu reprezentanţii companiei Honda. În cadrul întâlnirii, premierul a transmis interesul României privind prezenţa pe piaţa din România a companiei japoneze.

Primul-ministru a subliniat faptul că România oferă investitorilor străini un climat de afaceri favorabil determinat de ritmul de creştere economică, care este susţinut de cota unică de impozitare şi de un nivel scăzut al datoriei publice externe. De asemenea, premierul a arătat că România este a şaptea ţară ca mărime din UE, fapt ce constituie un avantaj pentru investitori.

Partea japoneză a manifestat deschidere pentru piaţa din România, mulţi dintre cei prezenţi având deja deshise reprezentanţe în ţara noastră şi cunoscând realităţile economiei româneşti.