VISUL TOBOSARULUI - Ovidiu Lipan Tandarica

octombrie 31, 2005

Este albumul cu numarul cinci din seria “intoarcerii la radacini” prin care ne dorim sa promovam valorile muzicale autentice. Daca acest “cerc” muzical incarcat de spiritualitate si folclor a debutat tot cu “Visul Tobosarului” el este inchis acum, pentru a forma un tot unitar si compact, de aceeasi creatie muzicala izvorata din dorul de tara si popor. De-a lungul anilor, de la inceputul acestui “vernisaj muzical”, s-au parcurs mai multe etape existentiale, muzica lui Ovidiu Lipan Tandarica a imbracat mai multe forme, a cuprins tot dorul si dragostea simtita de acest maestru al tobelor in anii petrecuti departe de patria mama.

Aceasta calatorie spre desavarsire a inceput cu albumul “Renasterea” - inceputul visului pe care Ovidiu Lipan Tandarica il are pentru toti oamenii, de a gasi in adancul lor puterea pentru a-si ridica privirea, a privi cerul, a cauta desavarsirea, a merge mai departe. A continuat cu “Aniversare” - un imn al bucuriei de pretutindeni, s-a concretizat in “Bachita”, a atins apogeul cu “Getica” aducand o seva noua epocii noastre si in final s-a materializat in “Visul Tobosarului”.

Dupa cum ne sugereaza si titlul, albumul il reprezinta cel mai bine pe acest desavarsit tobosar. Astfel, "Visul Tobosarului" este o muzica de sinteza, cu radacini adanci in folclorul romanesc, o muzica simpla, pe intelesul tuturor, dar finisata pana la cel mai mic detaliu.
Muzica, asa cum este si firesc, apartine in totalitate lui Tandarica, dar se fac simtite si influentele de gen si origine ale artistilor cu care a colaborat: Dumitru Farcas, la taragot, Nicolae Voiculet, la nai, Corneliu Stroe la percutie, Orchestra de camera Camerata Valahica a Radiodifuziunii Romane, Corul Preludiu al Ansamblului Tinerimea Romana, dirijor Voicu Enachescu, Fanfara taraneasca Zece Prajini si, nu in ultimul rand, orchestratorul George Natsis.

"Visul Tobosarului” este un proiect pe care l-am inceput in ’99, cand am revenit in Romania. Este o lucrare simfonic-contemporana- moderna, ceva de genul Vanghelis. El are o incarcatura romaneasca, balcanica. Este «Visul» din ’99, dar nu in aceeasi forma de atunci, este putin lucrat la sound si mult mai compact. Am scos niste elemente: lucrarile de fanfara si solo-ul de toba", spune autorul albumului. Pe langa modificarile de sound, in noua varianta albumul contine sase tablouri (sase piese) cu o durata totala de 30 de minute.”

“Daca ai menirea asta si poti sa le imbini pe toate, faci o muzica ce ajunge la suflet, care transmite foarte mult. In trei minute, cat dureaza o piesa, traiesti si lacrima, si bucuria, si melancolia, eventual si mioriticul. Piesele mele le vizualizezi. Sunt tablouri. In 'Visul tobosarului' e vorba, de fapt, despre 'Icoana', 'Nunta', 'Nasterea' etc. - toate, teme cantate sau pictate de toti artistii.”

Impreuna cu "Getica", "Visul Tobosarului" – sub forma actuala – va face parte dintr-un poem simfonic care va fi transpus intr-un megaconcert, pe care Lipan Tandarica doreste sa il realizeze pe ruinele unei cetati. Nu orice fel de spectacol, ci unul de anvergura, care include un corp de balet de 30-40 de persoane, soprane, actori, proiectii supradimensionale, foarte multi percutionisti, pe o scena neconventionala, special construita. "Vreau sa fie un spectacol multimedia care sa fie brand Romania, dar pentru proiectul meu imi doresc ceva mai mult",

Muzica de pe acest material, a venit din adancul sufletului sau, din dorul de muzica, de aerul si de spiritul romanesc.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro