Virusul Zika, o noua amenintare la adresa sanatatii oamenilor

Un nou virus, transmis de tantari, afecteaza continentul american, reprezentand o amenintare, mai ales asupra femeilor insarcinate. Virusul Zika a fost descoperit in peste 15 tari din America Latina, frica principala este aceea de a nu provoca malformatii fetusului sau complicatii la nivelul neurologic.

Se pare ca virusul a fost descoperit prima oara la o maimuta in Uganda in anul 1947. In majoritatea cazurilor, infectia trece neobservata dar cand ea se manifesta, simptomele sunt asemanatoare cu cele ale gripei, respectiv prin febra, dureri de cap, insotite de eruptii cutanate. În Brazilia și în Polinezia Franceză au fost înregistrate complicații de tipul sindromului Guillain-Barre, o boală autoimună care se manifestă printr-o slăbiciune și chiar paralizie progresivă a membrelor.

Cercetatorii brazilieni au realizat un studiu din care reiese ca cele mai multe riscuri se inregistreaza la mamele insarcinate in primul trimestru de sarcina care contacteaza virusul. Se recomanda purtarea unor haine lungi care sa alunge insectele. Pana in prezent, Brazilia este statul cu cele mai multe cazuri de persoane infestate cu acest virus.

Sursa: Agerpres