Viorica Dăncilă promovează retorica Moscovei într-un articol semnat în Jerusalem Post

octombrie 23, 2020

Fostul premier al României Viorica Dăncilă a semnat un articol de opinie în publicația israeliană Jerusalem Post în care militează pentru „o nouă abordare în relațiile Uniunii Europene cu Rusia” pe care o prezintă drept una menită „să susțină mai eficient securitatea țărilor UE”. Este nevoie, scrie Dăncilă, de o nouă ”relație vibrantă, reciproc avantajoasă cu Rusia”, fără de care securitatea națională ar fi pusă în pericol, idee avansată de vectorii de imagine ai Moscovei la București. Promovând temele predilecte ale propagandei Kremlinului, fostul premier din perioada Dragnea, pledează împotriva sancțiunilor impuse Rusiei, care ”au avut un impact negativ tangibil asupra economiei Rusiei” și ”au alimentat sentimentul anti-occidental printre oameni, întărind popularitatea regimului”.

Articolul intitulat „Europa trebuie să găsească o nouă modalitate de a relaționa cu Rusia” reia în mare parte retorica promovată de Kremlin și de mass-media de stat rusească. Printre temele abordare se numără: îndepărtarea Rusiei de Europa prin impunerea de sancțiuni, parteneriatul bazat pe interese comune, colaborarea pe teme comune precum controlul armelor nucleare sau istoria comună.

Fără a menționa motivele pentru care au fost impuse sancțiunile, precum anexarea ilegală a Crimeei și agresiunea din estul Ucrainei, fostul premier român consideră că actualul sistem de sancțiuni este ineficient, ba chiar periculos prin faptul că izolează Rusia și sporește sentimentele anti- Occidentale în rândul populației ruse.

Anticipând probabil reacțiile ce vor apărea, Viorica Dăncilă afirmă că nu a scris acest editorial pentru a ajuta Rusia, ci dimpotrivă, și crede că Occidentul și Rusia nu pot avea relații de prietenie, dar că pot colabora.

Ea menționează relațiile istorice dintre România și Rusia prin sintagma „am fost, uneori, prieteni și alteori, dușmani” și selectează din istorie, drept argument în susținerea tezei sale, faptul că, în secolul al XVIII-lea, Rusia a ajutat la eliberarea Țării Românești și Moldovei de otomani, iar apoi le-a subjugat.

„La începutul secolului al XX-lea, Rusia ne-a ajutat să ne asigurăm independența, pentru a ne strânge mai târziu timp de 50 de ani în jugul comunist", mai scrie Dăncilă în materialul din Jerusalem Post.

Vorbind despre deziluziile românilor privind lipsa de progres de după Revoluția Română, fostul premier afirmă direct că înțelege regretul lui Vladimir Putin privind destrămarea Uniunii Sovietice, iar Vestul este cel care îl interpretează greșit.

„Prin urmare, românii înțeleg bine fraza deseori interpretată greșit a președintelui Putin conform căreia căderea Uniunii Sovietice a fost o catastrofă umană, în timp ce mulți din Occident nu. Scriu acest lucru pentru a clarifica faptul că cuvintele mele nu au rădăcini într-o slabă înțelegere a Rusiei, ci poate în înțelegerea ei prea bine", mai scris Viorica Dăncilă.

Ea conchide prin a afirma că trasează o „sarcină europenilor, care nu este ușoară, dar este de maximă importanță", și anume să lucreze pentru o „relație vibrantă, reciproc avantajoasă cu Rusia".

Ulterior publicării materialul din Jerusalem Post, Viorica Dăncilă a replicat, pe Facebook, privind criticile primite prin a afirma că „n-a fost vorba deloc de un material pro-rus, ci de un material pragmatic pro-european".

„Nu e vorba deloc de o atitudine împăciuitoristă, nu e vorba să închidem ochii la agresiune sau la utilizarea elementelor de război hibrid contra țărilor Uniunii Europene, ci să înțelegem foarte exact riscurile ce rezultă din menținerea unui model conflictual de raportare reciprocă", s-a apărat Viorica Dăncilă.

 

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro