După ce mai multe companii din România și-au oprit activitatea în urma crizei coronavirus, circa 200.000 de contracte de muncă au fost suspendate, a anunțat ministrul Muncii Violeta Alexandru. Numai că numărul lor s-ar putea chiar dubla, a prognozat oficialul.
„E o situație gravă că 200.000 de oameni nu mai au contractele în forță, ci suspendate, este o situație foarte grea, nu văd schimbări încă, dar ne-am pregătit cu o estimare de 300-400 de mii pentru perioada acoperită de decretul președintelui. Vor urma noi decizii în funcție de evoluție”, a spus ministrul într-un interviu acordat postului de televiziune Digi 24.
Alexandru a dat asigurări că guvernul are banii necesari pentru a plăti șomajul tehnic pentru acești angajați și a spus că OUG care reglementează șomajul tehnic este în procedură de publicare în Monitorul Oficial.
„Această măsură este gândită de Guvern ca răspuns la situația delicată a angajatorilor și angajaților care se prefigurează a fi fără surse de venit, sunt firme care s-au închis - restaurante, cafenele, saloane de înfrumusețare, toate închise ca măsură de prevenție prin decizie CNSSU. Aceste companii vor obține de la Ministerul Economiei un certificat. Măsurile vor fi simple, nu este momentul să facă nenumărate hârtii. Pe baza certificatului obținut se vor prezenta la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă în vederea accesării fondurilor - 75 la sută din salariul fiecărei persoane, până la 75 la sută din salariul mediu brut”, a mai spus Violeta Alexandru.
O a doua categorie este cea a companiilor care încasează mai puțin cu 25 la sută față de media lunilor ianuarie și februarie. Acestea vor merge cu lista angajaților cu contractele suspendate tot la AJOFM, pentru accesarea formei de sprijin puse la dispoziție de Guvern, a explicat ministrul.
Citește și:
Șomaj tehnic în vremea coronavirusului. Cât dă de fapt Guvernul și ce trebuie să facă firmele
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro