Vinurile spumante românești câștigă teren pe piețele externe: 29 de producători locali sunt evaluați de experți români și străini la Concursul de Vinuri Spumante Românești 2023

noiembrie 30, 2023

Concursul de Vinuri Spumante Romanesti, ajuns anul acesta la editia cu numarul 5, isi va disputa în premiera finala in 2 capitale europene simultan: la Bucuresti si Amsterdam, pe 4 decembrie, fiind gazduit de Aria TNB, respectiv de Amsterdam Wine Academy. Concursul de Vinuri Spumante Romanesti este singura competitie de acest tip din Romania si un etalon pentru industria spumantelor romanesti, tara noastra cumuland la acest moment un numar de 117 marci locale de spumant.

 

Noutatea absoluta a editiei din acest an este reprezentata de  jurizarea unor spumante la sticla magnum (1,5 l, fata de cea clasica de 0,75 l).

 

Fiecare echipa de jurizare din cele 2 tări este formata din cate 10 specialisti, romani si straini, printre care somelieri cu recunoastere internationala, detinatori ai titlurilor si certificarilor de excelenta DipWSET/Wein Akademiker, ASI Gold, studenți ai „The Institute of Master of Wine”, educatori, bloggeri si membri ai „The Circle of Wine Writers” reuniti de catre organizatorii Iulia Tigau, la Amsterdam, respectiv de Tiberiu Onutu, la Bucuresti.

 

La editia din 2023 concureaza majoritatea celor 29 de producatori romani care cumuleaza pe piata 117 marci de vinuri spumante. O noutate fata de editiile anterioare este reprezentata de includerea in concurs a unui nou producator, intrat recent pe această piata, respectiv Tenuta Mosconi.

 

Cooptarea juratilor internationali in echipa concursului are doua scopuri distincte. In primul rand, reconfirmarea angajamentului nostru ferm fata de profesionalism si standarde ridicate in procesul de jurizare. Si, in al doilea rand, prin expunerea internationala, dorim sa contribuim la consolidarea reputatiei spumantului romanesc pe pietele externe”, a declarat Tiberiu Onutu, initiatorul concursului.

 

Jurizarea va fi organizata pe sectiuni, in functie de metoda de obtinere, cu accent pe metoda traditionala (a doua fermentatie în sticla) si metoda Charmat (a doua fermentatie in rezervoare de inox).

 

Concursul a luat nastere in 2018 cu scopul de a evidentia cei mai buni producatori si cele mai bune vinuri spumante romanesti, pe fiecare categorie in parte. La fiecare editie, accentul a fost pus pe jurizarea facuta de oameni cu inalte standarde profesionale in domeniu, astfel incat acest concurs sa se consolideze ca un etalon pentru industria spumantelor din Romania.

 

Printre juratii de top care vor participa la jurizarea de la Amsterdam Wine Academy se numara Anja VONDENHOFF DipWSET, Wein Akademiker si presedinte al Weinakademiker Club, Certified Sommelier/The Court of Master Sommeliers, Europees Meilleur Formateur en vin de Champagne 2011, Kristel BALCAEN DipWSET, studenta MW, Roos Stevens DipWSET, ASI Gold, Maitre-Sommelier Restaurant Bridges, Amsterdam si Sue EAMES DipWSET, Committee Member, Circle of Wine Writers.

 

La Bucuresti, din comisie fac parte Horia Hasnas, unul dintre membrii echipei campioane la degustarea in orb, Ladislau Kristoff, somelier, specialist gourmet si consilier in industria luxului.


Articol furnizat de KomuniK - Comunicate de presa

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro