Vine WiMAX

In urma unei evaluari care se va finaliza la inceputul lunii mai, Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) va retrage licentele celor care nu indeplinesc cerintele acestora in banda 3,5 GHz, a declarat Catalin Marinescu, presedintele IGCTI, in cadrul conferintei “WiMAX in competitia telecom”, organizata de FinMedia.

Pentru licentele retrase, IGCTI va organiza licitatii in vederea reatribuirii lor. Pentru cei care indeplinesc conditiile la momentul evaluarii, IGCTI va actualiza licentele, avand in vedere stimularea folosirii eficiente, in conditii egale, a acestei benzi de frecvente, pentru a avea cat mai multi furnizori de servicii de banda larga.

De asemenea, IGCTI examineaza posibilitatea stimularii eliberarii spectrului in cazul unor detinatori de licenta din banda 3,5 GHz, pe baza unor scheme de compensare.

“Aceste masuri vor fi luate deoarece banda de 3,5 GHz, unde ar putea fi introdusa tehnologia WiMAX fix in Romania, este, in acest moment, ocupata de sapte detinatori de licenta nationala”, a spus Marinescu. “IGCTI are responsabilitatea administrarii spectrului, astfel incat sa stimuleze introducerea de noi tehnologii”.

IGCTI va initia in acest an un studiu pentru a identifica optiunea actorilor de pe piata privind banda care va fi cea mai fezabila pentru implementarea tehnologiei WiMax mobil. Aceasta opinie trebuie inaintata anul acesta organismelor competente din cadrul Comisiei Europene.

Pana atunci insa, IGCTI si-a intarit capacitatea tehnica pentru a asigura o evaluare performanta si corecta a spectrului de frecvente, prin extinderea sistemului sau de monitorizare (RADIS).

WiMAX este o tehnologie de ultima ora, care insa nu este pe deplin certificata la nivel mondial. In unele tari din Europa, tehnologia WiMAX fix este deja operationala, existand chiar o licenta experimentala si in Romania. Cat priveste tehnologia WiMAX mobil, aceasta este inca in discutii la nivel mondial, deoarece nu se stie in ce banda ar putea opera noua tehnologie.