Viktor Orban, criticat din SUA pentru „acaparare flagrantă a puterii"

martie 31, 2020

Doi membrii ai Congresului american au condamnat noua legislație din Ungaria care îi oferă prim-ministrului Viktor Orban puteri nelimitate ca urmare a stării de urgență decretată de în Ungaria pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Congresmanul Eliot Engel, democrat din New York și președintele al Comisiei pentru Afaceri Externe, și senatorul Jim Risch, republica din Idaho și președinte al Comisie de Relații Externe, au afirmat că este, în special, îngrijorător că un aliat din NATO și un stat membru al Uniunii Europene poate să implementeze o „acaparare flagrantă a puterii" care îi permite lui Orban „să conducă prin decret ca un dictator".

Referitor la noile puteri pe care Viktor Orban le-a primit pe fondul stării de urgență, declarată pe timp nelimitat, Eliot Engel arată că „în special, fără precedent, că Orban încearcă să profite de suferința propriilor cetățeni pentru beneficiul personal".

„Un afront atât de serios asupra democrației oriunde este scandalos, și, în special într-un aliat NATO și un stat membru al Uniunii Europene. Îi solicit premierului Orban să abandoneze acest demers și să se concentreze pe măsurile împotriva coronavirusului care au ca prioritate să mențină cetățenii în siguranță", a transmis congresmanul democrat.

Ambii aleși americani au subliniat că legislația nu are nicio clauză de încetare a prerogativelor speciale pe care le-a primit Viktor Orban.

Senatorul Risch a mai adăugat că situațiile de urgență „nu trebuie niciodată să fie folosite ca o scuză pentru a slăbi instituțiile democratice" și a arătat că statele din centrul Europei „ar trebui să ia în considerare cu atenție acțiunile pe timp de criză și să mențină valorile democratice pe care le împărtășesc".

Parlamentul de la Budapesta i-a acordat, marți, premierului Viktor Orban puteri nelimitate pe perioada stării de urgență, care poate conduce singur, prin ordonanțe de urgență, poate sista lucrările Parlamentului și poate abroga legi în vigoare.

Singura instituție care poate cenzura deciziile prim-ministrului de la Budapesta rămâne Curtea Constituțională, care a fost populată în ultimii ani cu persoane obediente liderului ungar.

De altfel, între problemele aflate în conflict între Budapesta și Comisia Europeană, care au fost mediate de Curtea Europeană pentru Justiție de la Luxemburg, se află și modul în care Orban a numit membrii Curții Constituționale.

Patru organizații ale societății civile din Ungaria, inclusiv Comitetul Helsinki pentru drepturile omului, au cerut guvernului să introducă un termen limită pentru noile puteri instaurate.

Comisarul pentru Justiție al Uniunii Europene, Didier Reynders, a anunțat că Uniunea Europeană va analiza dacă sunt respectate limitele europene aplicate de alte state UE pe perioada stării de urgență.

„În perspectiva experiențelor anterioare privind dinamica autoritaristă din Ungaria, odată adoptată o astfel de lege, nu va fi abrogată prea curând”, a arătat Daniel Hegedus, membru al German Marshall Fund de la Berlin. În opinia sa, Orban se folosește de noul coronavirus pentru a pune în pericol democrația în Ungaria.

Apărătorii noilor măsuri au susținut că noile puteri acordate premierului sunt necesare pentru a apăra țara de pandemia de coronavirus care a infectat peste 780.000 de persoane la nivel global, dintre care 447 în Ungaria. 15 persoane au murit în Ungaria, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro