Via Transilvanica Terra Banatica

mai 26, 2024

Terra Banatica, denumirea latină pentru Banat, este o regiune a României cunoscută atât pentru istoria sa bogată, cât și pentru peisajele pitorești. Banatul istoric, numit și „țara dintre râuri”, este delimitat de râul Mureș la nord, Tisa la vest, Dunărea la sud și râul Cerna împreună cu Munții Godeanu și Țarcu la est, închizându-se la Poarta de Fier a Transilvaniei. Banatul românesc cuprinde majoritar județele Caraș-Severin, Timiș și Arad.

Via Transilvanica străbate Banatul Montan, intrând prin Poarta de Fier a Transilvaniei în județul Caraș-Severin și traversând „țara Gugulanilor”. Acest traseu pitoresc trece prin sălașele munților și dealurilor Parcurilor Naționale cu păduri seculare, întâlnește râul Nera și canalele de captare a râulețelor de munte, vechi și acoperite de mușchi verde, creând un peisaj electrizant și revigorant.

Diversitatea Etnică a Caraș-Severinului

Caraș-Severinul este un județ unic în România, fiind locuit de 15 minorități etnice: români, maghiari, germani, croați, sârbi, romi, cehi, slovaci, ucraineni, ruși lipoveni, turci, bulgari, evrei, polonezi și italieni. Această diversitate etnică este un exemplu elocvent de conviețuire pașnică și de păstrare a limbii și obiceiurilor fiecărei comunități. Drumeții care parcurg traseul Via Transilvanica au ocazia unică de a interacționa cu aceste comunități și de a descoperi bogăția culturală a regiunii.

 

Un alt punct .... []

Citeste integral in site-ul PlaiuriMioritice.ro - Via Transilvanica Terra Banatica

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro