Varujan Vosganian nominalizat pentru postul de comisar european rezervat Romaniei

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat în cadrul şedinţei Executivului, faptul că a transmis preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, propunerea României pentru funcţia de comisar european din partea României, în persoana lui Varujan Vosganian.

„Am trimis scrisoarea de desemnare conform procedurilor europene, preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso”, a declarat premierul Călin Popescu-Tăriceanu.

Comisarul român nu este un ambasador al României la Bruxelles, a reiterat Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu. „Comisarul român nu reprezintă interesele României la Bruxelles. El apără un interes mai larg, european”, a declarat premierul Tăriceanu.

Şeful Executivului a subliniat că este important ca România să înţeleagă modul cum este organizată şi cum funcţionează Comisia Europeană, pentru a „ne calibra aşteptările în legătură cu comisarul”. Comisarul european din partea României, „ca membru al Comisiei Europene, funcţionează într-o structură care legiferează, care ia decizii în privinţa tuturor ţărilor europene. Deci este un comisar al tuturor europenilor, nu este comisarul României”, a spus premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Există chiar situaţii în care un comisar european poate fi în dezacord cu autorităţile din ţara de unde provine, cum este cazul specific al Comisarului pentru Afaceri Economice şi Financiare, Joaquin Almunia, care era în dezacord cu guvernul de la Madrid în ceea ce priveşte unele aspecte ale bugetului european.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a precizat că Varujan Vosganian este o persoană capabilă să facă faţă cu brio provocărilor de la Bruxelles, fiind doctor în ştiinţe economice. Şeful Executivului a subliniat că nu va face publice numele care erau pe listă alături de Varujan Vosganian deoarece ar fi incorect faţă de cei care nu au fost aleşi. „Am avut o listă de peste şapte persoane evaluate. Nu doresc să menţionez celelalte nume deoarece şi ceilalţi sunt oameni la fel de valoroşi, cu un CV la fel de deosebit”, a precizat Călin Popescu-Tăriceanu.