VALORIFICAREA NAMOLULUI REZIDUAL REZULTAT DIN STATIILE DE TRATARE A APELOR UZATE SI A BIOMASEI MARINE REZIDUALE DE PE COASTA MARII NEGRE PENTRU REALIZAREA UNUI COMPOZIT BIOSOLID INOVATOR CA FERTILIZATOR AGRICOL

noiembrie 29, 2010

Granturi norvegiene – programul Innovation Norway – Programe norvegiene de cooperare pentru crestere economica si dezvoltare continua in Bulgaria si Romania

Scopul acestui proiect este obtinerea unui compozit biosolid inovator (ca nutrient ecologic pentru agricultura), rezultat din amestecul namolului rezidual din statiile de tratare a apelor uzate, cu biomasa marina reziduala (algele). Aceste doua biomase nu au fost pana acum valorificate, nici impreuna, nici separat.
Acest compozit nou va fi folosit ca tehnologie neconventionala ecologica si inovativa pentru agricultura, avand in vedere si beneficiile protectiei apelor marine.
Activitatile desfasurate pana la acest moment s-au axat pe urmatoarele directii:
1. Caracterizare exhaustiva: evaluarea parametrilor biologici, microbiologici, fizico-chimici si biochimici ai biomasei marine reziduale si ai namolului rezidual.
2. Identificarea unor variante optime de sterilizare a celor doua biomase.
3. Realizarea unor combinatii si identificarea proportiilor optime ale biomasei marine si ale namolului pentru obtinerea unor fertilizatori biosolizi ecologici care urmeaza sa fie testati pe solul dobrogean.
În aceste trei etape initiale derulate pana in prezent, toate obiectivele propuse au fost realizate cu succes.
Pe langa cele trei activitati principale ale proiectului, s-a realizat si o stransa colaborare cu partenerii norvegieni, care au monitorizat proiectul si ne-au impartasit experientele lor in cadrul unor vizite de lucru: doua dintre acestea au fost efectuate de experti norvegieni in Romania, iar alte doua au fost organizate de experti romani in Norvegia. De asemenea, a avut loc un seminar international la care au participat experti ai tuturor institutiilor partenere. Pe tot parcursul proiectului de pana in prezent, a existat o comunicare permanenta prin e-mailuri, convorbiri telefonice intre expertii norvegieni si cei romani.
Rezultatele partiale ale proiectului au fost prezentate in cadrul a trei conferinte internationale, pentru care au fost elaborate cinci lucrari stiintifice avand ca autori partenerii romani si norvegieni.
Una dintre cele mai importante realizari ale proiectului nostru a fost cererea de brevet pentru un fertilizator ecologic, la varianta finala a acestui compozit contribuind toti partenerii implicati in proiect.
Ca urmare a progreselor obtinute, a rezultat o noua propunere de proiect care urmareste realizarea unei tehnologii pilot de obtinere a compozitului ecologic.
Apreciem ca toate activitatile propuse au fost duse la bun sfarsit iar rezultatele sunt pozitive, de aceea suntem indreptatiti sa afirmam ca rezultatele obtinute depasesc ipotezele stiintifice enuntate la inceputul proiectului.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro