Valoarea banilor in timp

aprilie 1, 2010

 Filmul Austin Powers, International Man of Mystery din 1997, lanseaza un concept esential legat de relatia timp-bani. Dr. Evil, interpretat de Mike Myers, este criogenizat in 1967 si decongelat 30 de ani mai tarziu, in 1997. Aflat intr-o lume total schimbata, Dr. Evil pune la cale un plan malefic Domnilor, mi-a fost adus la cunostinta ca un rus care a evadat, este pe punctul de a transfera un focus nuclear in cateva zile in Organizatia Natiunilor Unite. Propun sa luam bomba si se cerem rascumparare pentru lume de . . . 1 milion de dolari!. Raspunsul pe care la primit Dr. Evil de prietenul sau e prea putin 1 milion de dolari a dus la o suma de rascumparare de 100 de miliarde de dolari.

Un milion de dolari in 1967 nu este acelasi lucru cu un milion de dolari in 1997, sau in ziua de azi. Daca Dr. Evil ar fi luat un million de dolari in 1967 si l-ar fi bagat la bursa, ar fi acumulat peste $30.7 milione pana in 1997.

Toate tranzactiile financiare si economice din lume au la baza un concept al valorii banilor in timp iar apelul la un planificator financiar este cu siguranta un mod concret de a evalua performanta investitiei, acesta preocupandu-se de:
explicarea conceptului de valoare in timp a banilor
calcularea valorii prezenta si viitoare
masurarea performantei investitiei

Conceptul de time value of money (TVM ) are trei dimensiuni critice:
1.TIMPUL
2.DOBANDA
3.INTERACTIUNEA dintre timp si dobanda
1. Cu cat timpul este mai mare, cu atat influenta TVM va fi mai dramatica.
2. Cea mai buna definitie economica a dobanzii este pretul pe care un individ il plateste (primeste) pentru imprumuturile unor sume de bani. Daca va ganditi la bani ca la un produs, iar la rata dobanzii ca la un pret pentru acea marfa, aceasta va permite sa intelegeti mai multe concepte economice de nivel superior. Cresterea ratelor dobanzilor se transforma in sume mai mari de bani atunci cand cifrele sunt cumulate in viitor.

Un planificator financiar va va ajuta sa adunati si sa puneti discount pe sume forfetare, sa aplicati discount pe o viitoare serie de plati inegale, sa reduceti fluxurile de numerar inegale, calculand atat valoarea net actualizata (NPV) cat si rata interna de rentabilitate (IRR).

www.daio.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro