Pentru a incuraja si a sustine creatia de teatru muzical, urmand astfel modelul unor proiecte ale institutiilor lirice din Europa, Opera Nationala Bucuresti (ONB) a lansat un concurs de creatie. Propunerea competitionala s-a adresat echipelor formate din compozitor-libretist din Romania, pentru doua directii repertoriale ale genului: opera si opera pentru copii. Perioada de inscriere in concurs a creatorilor a fost cuprinsa intre 18 august 2008 si 15 ianuarie 2009.
Asa cum a fost mentionat in anuntul initial, organizatorii au recomandat autorilor de proiecte lirice sa abordeze o tematica de mare interes pentru publicul larg, preluata din subiectele oferite de literatura romaneasca si, eventual, de cea universala. O conditie esentiala a concursului este ca lucrarea sa fie construita pe un libret cu o tema neabordata anterior din perspectiva lirica, in muzica romaneasca sau universala.
Comisia de validare a proiectelor inscrise in competitie reunita miercuri, 27 ianuarie, la Opera Nationala Bucuresti, a decis oportunitatea prezentarii lucrarilor in etapa urmatoare a concursului. Din comisie au facut parte: Catalin I. Arbore - director general al ONB, academicianul Cornel Taranu - compozitor, secretar al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor, Grigore Constantinescu - muzicolog, presedintele Uniunii Criticilor Muzicali, Anda Tabacaru Hogea - regizor de opera si Irina Hasnas - compozitor.
In urma selectiei, au fost retinute in competitie patru proiecte de opera pentru copii: Horatiu Alexandrescu - "Greuceanu"; Ana Iulia Giurgiu - "Cele patru lumi" si "Printesa fluture"; Ana Maria Meza - "Harap Alb" si noua proiecte de opera: George Balint - "Enter"; Nicolae Brandus - "Tarr si Ferther"; Livia Teodorescu Ciocanea - "Narcis si Goldmund"; Dan Dediu - "O scrisoare pierduta"; Leonard Dumitriu - "O scrisoare pierduta"; Christian Alexandru Petrescu - "Eccommedia divina"; Marius Sireteanu - "Alegerea lui Leverkuhn"; Anca Nicoleta Tanase - "Demonul"; Mihai Vartosu - "Paracliserul".
Autorii proiectelor ramase in concurs vor prezenta partitura generala sau reductia de pian si libretul complet pana la data de 31 ianuarie 2010, depasirea termenului avand drept consecinta descalificarea concurentului. Dupa jurizare, se vor anunta cele doua lucrari castigatoare - cate un titlu pentru fiecare categorie a concursului. Montarea acestora va fi realizata incepand cu prima parte a stagiunii 2010-2011, pe scena Operei Nationale Bucuresti.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro