Valeriu Tabara doreste sa schimbe Legea Mediului pentru a-si legaliza propriile de soia

Organizaţia Greenpeace este indignată că Valeriu Tabără încearcă să schimbe Legea Mediului în favoarea sa, doar pentru că el însuşi cultivă ilegal sute de hectare cu soia modificată genetic (MG) în Staţiunea de Cercetare Lovrin din judeţul Timiş (1). Fost Ministru al Agriculturii, actualmente vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură din Parlament şi cercetător la Staţiunea Lovrin, Valeriu Tabără a iniţiat în ultima vreme o campanie intensă în Parlamentul României pentru eliminarea prevederilor din articolul 54 al Ordonanţei Guvernului 195/2005 care interzice cultivarea şi testarea organismelor modificate genetic (OMG) în ariile protejate şi la o distanţă mai mică de 15 km faţă de acestea. Cu numai o lună în urmă, compania Grivco a conservatorului Dan Voiculescu, a fost amendată pentru cultivarea ilegală a soiei MG în Parcul Natural Comana, iar acum compania îşi distruge culturile, lucrul cel mai corect care poate fi făcut. „Am verificat acum o săptămână terenurile lui Voiculescu şi am constatat că această companie a început să respecte legea şi să distrugă culturile ilegale de soia MG. Totuşi, este o ruşine că un politician precum Valeriu Tabără încalcă în mod deliberat legea şi încearcă să o schimbe în favoarea lui. Dl. Tabără cultivă ilegal sute de hectare cu soia MG într-o zonă interzisă pentru cultivarea/testarea OMG din judeţul Timiş – acesta este un conflict de interese clar, iar dl. deputat ar trebui să urmeze exemplul companiei Grivco şi să înceteze imediat să cultive soia MG”, a declarat Anamaria Bogdan, purtător de cuvânt Greenpeace în România.

Reprezentanţi ai Greenpeace au luat parte la discuţiile referitoare la Legea Mediului din cadrul Comisiei pentru Agricultură. În timpul acestor discuţii, Valeriu Tabără a acuzat organizaţia de crimă împotriva ştiinţei deoarece desfăşoară campanii împotriva OMG şi a invitat activiştii ecologişti să îi ardă culturile din Timiş. „Ca urmare a invitaţiei domnului Tabără de a-i distruge soia MG, am mers la Lovrin,. Am găsit soia, dar, cum Greenpeace este o organizaţie nonviolentă, nu vom distruge nici o cultură de OMG, însă am anunţat autorităţile, astfel ca ele să aplice legea amendându-l pe deputat şi cerându-i să îşi distrugă soia MG”, a mai adăugat Anamaria Bogdan.

Cultivarea plantelor MG tolerante la erbicide, cum ar fi soia Roundup Ready, care poate fi cultivată doar în asociere cu pesticidul Roundup, extrem de toxic, este o activitate foarte dăunătoare ariilor protejate şi zonelor din jurul lor. Pesticidul Roundup este atât de toxic încât omoară întreaga floră din jur, cu excepţia soiei MG, care conţine un cocteil de gene de la o bacterie care o face tolerantă la acest erbicid. În afara problemelor legate de pesticidele toxice, raza de acţiune a insectelor polenizatoare nu este încă bine înţeleasă. Polenizarea, răspândirea seminţelor de către insecte, păsări şi vânturi puternice sunt doar câţiva dintre factorii care contribuie la contaminarea cu OMG care polenizează încrucişat. Activităţile umane reprezintă principalul factor de răspândire a seminţelor pe distanţe mari. S-au raportat distanţe de răspândire a seminţelor de până la 100 km. (2) „Limita de siguranţă de 15 km specificată de Ordonanţa Guvernului nu va evita contaminarea cu OMG prin răspândirea necontrolată a seminţelor, dar poate fi interpretată ca un compromis politic, iar Dl. Tabără trebuie să înţeleagă acest lucru”, a concluzionat Anamaria Bogdan.

Greenpeace cere Guvernului României să păstreze în vigoare interzicerea cultivării OMG în arii protejate şi la 15 km în jurul lor, pentru a proteja mediul, şi conducerii Camerei Deputaţilor să-l îndepărteze pe Dl. Valeriu Tabără din cadrul Comisiei pentru Agricultură. (Comunicat Greenpeace)