Valentin Naumescu: Marii dușmani ai Americii cred că acum a venit momentul destrămării ordinii liberale occidentale

ianuarie 8, 2021

Asedierea Capitoliului, unul dintre simbolurile democrației americane, de către susținătorii lui Donald Trump, împiedicarea validării votului electorilor, violențele, care au dus la decesul a patru persoane, instaurarea stării de urgență în Washington, intervenția Gărzii Naționale, în general, imaginile unei zile terifiante pentru Statele Unite au provocat îngrijorarea și stupoarea lumii libere.

Liderii occidentali au reacționând aproape la unison, cerând oprirea violențelor, transferul pașnic de putere și și-au exprimat consternarea față de atacul la democrație.

”Inamicii democrației vor fi încântați să vadă aceste imagini incredibile din Washington, D.C.", a scris ministrul german de externe, Heiko Maas.

Într-adevăr, inamicii nu s-au lăsat așteptați. Primul adjunct al ambasadorului Rusiei la Națiunile Unite, Dmitry Polyansky, a numit imaginile „în stil Maidan”.

„Unii dintre prietenii mei întreabă dacă cineva va distribui petarde protestatarilor”, a spus Polyansky, o referință batjocoritoare la acțiunile unui oficial al Departamentului de Stat al SUA în timpul protestelor de pe Maidan din decembrie 2013.

Turcia, aflată sub regimul autoritar al lui Recep Erdoğan, al cărui respect pentru drepturile omului și statul de drept este sub cota de avarie, motiv pentru care a fost criticată în repetate rânduri de Statele Unite, s-a grăbit să-și arate ”îngrijorarea” și să lanseze apeluri la ”calm”, sfătuindu-și cetățenii să nu se apropie de zona Capitoliului.

”Insurecția”, așa cum a numit-o președintele ales Joe Biden, a pus Statele Unite într-o poziție complicată în ochii prietenilor și adversarilor deopotrivă.

Este însă cu adevărat slăbită democrația americană, au devenit Statele Unite mai vulnerabile în fața inamicilor săi?

Valentin Naumescu*, profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj, spune într-un interviu pentru Europa Liberă că democrația americană ”nu a ieșit bine din această încercare”, care a avut la bază ideologizarea și polarizarea societății, pe fondul unei volatilizării a moderației, a ”liberalismului de centru”.

Profesorul Naumescu face o analiză a îngrijorărilor privind ”o nedorită prăbușire a credibilității Statelor Unite ca garant al securității lumii libere”

Europa Liberă: Este cu adevărat democrația americană afectată?

Valentin Naumescu: ”Sistemul a fost încercat la limitele lui maxime și ceea ce s-a întâmplat este o situație extrem de gravă. În niciun caz nu se poate spune că democrația americană a ieșit bine. Faptul că procedura certificării voturilor s-a finalizat în cele din urmă nu înseamnă neapărat că această criză s-a stins. Ideologizarea și polarizarea societății americane au rămas și trumpismul încă există, după cum există un risc de radicalizare ideologică și pe partea stângă ultraprogresistă. Constarea mea de mai multă vreme, cu mult înaintea de criza din 6 ianuarie, este această radicalizare ideologică spre extremele stângă și dreaptă ale spectrului politic și o volatilizare a moderației politice și a liberalismului de centru, care, în fapt, au constituit pentru multă vreme structura de rezistență a democrației americane și principala opțiune de reprezentare politică a clasei mijlocii”.

Europa liberă: ”Reacțiile liderilor lumii occidentale sunt majoritatea de stupoare și îngrijorare. În cheia imaginii Statelor Unite, a relațiilor viitoare, cum le interpretați?

Valentin Naumescu: ”Eu mă tem nu atât pentru America, ci pentru România. Sunt convins că libertatea cetățenilor americani va fi salvată, dar nu am neapărat pe termen lung aceleași garanții în ce privește România și regiunea în care ne aflăm. Îngrijorările mele, și sunt convins că și ale unor lideri europeni, inclusiv ale secretarului general al NATO, se referă la o nedorită prăbușire a credibilității Statelor Unite ca garant al securității lumii libere, caz în care cei care am avea cel mai mult de pierdut suntem noi aici, în regiunea în care ne aflăm, și mai puțin America în sine. Nu cred că relațiile vor avea de suferit, dimpotrivă. Până în 20 ianuarie nu mai e mult, mai sunt doar 13 zile, iar noua administrație Biden va repara în mare parte, dacă nu în totalitate, răul făcut și va reconsolida relațiile transatlantice. Este un moment critic, un moment decisiv în refacerea și reinventarea conceptului strategic al occidentului în secolul XXI. Această criză vine, practic, să arate cât de gravă este situația, cât de jos s-a ajuns și dacă nu se intervine în mod responsabil politic pentru salvarea valorilor democrației liberale și existenței occidentului transaltlantic vom avea cu toții de suferit. Dar, din fericire, mai este foarte puțin până când Statele Unite vor avea o nouă administrație. Eu manifest un optimism prudent, moderat, nu cred că este posibilă o revenire in integrum la relațiile transatlantice care au existat acum 20-30 de ani, dar cu siguranță este mult loc de mai bine”.

Europa Liberă: Cum credeți că vor profita toți inamicii Statelor Unite de ceea ce s-a întâmplat, ați văzut, probabil, reacțiile, deloc surprinzătoare.

Valentin Naumescu: ”Sunt mari dușmani ai occidentului și ai liberalismului american, sunt marile regimuri iliberale, autoritare, criminale și mincinoase, de la Moscova și Beijing, care nu numai că pândesc, dar au și acționat, de multă vreme și de multe ori, pentru a destabiliza democrațiile liberale occidentale, pentru a distruge încrederea cetățenilor acestor țări în instituții și în regimul democratic și care cred acum că a venit momentul destrămării ordinii liberale occidentale. Eu nu cred asta, cred că atât valorile, principiile, normele, modul de funcționare și organizare vor fi salvate”.

Europa Liberă: Este vreun beneficiu pentru ele de pe urma unor astfel de evenimente care au pus sub semnul întrebării, fie și pentru câteva ore, cea mai mare democrație a lumii libere? La nivel geostrategic, economic?

Valentin Naumescu: ”Este deja, pentru că orice decredibilizare a regimurilor, instituțiilor, a alegerilor, care sunt piatra de temelie a unei democrații, nu sunt suficiente, dar dacă nici în alegeri nu mai cred cetățenii, atunci însăși ideea democratică este grav amenințată. Sigur că, din păcate, atitudinile iliberale, această neîncredere corozivă au avansat și ele reprezintă beneficii cât se poate de clare pentru regimurile autoritariste de care vorbeam cred că în acest fel își pot maximiza influența pe plan global”.

*Valentin Naumescu este profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj şi preşedintele think tankului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). Din 2015, expert independent al Comisiei Europene în domeniul relaţii internaţionale.

Printre cele 17 cărţi publicate se numără: The New European Union and Its Global Strategy: From Brexit to PESCO (Cambridge Scholars Publishing, 2020), Politica marilor puteri în Europa Centrală şi de Est: 30 de ani de la sfârşitul războiului rece (Humanitas, 2019), România, marile puteri şi ordinea europeană: 1918-2018 (Polirom, 2018), Criza Uniunii Europene şi ordinea globală în Era Trump (Trei, 2017), Democracy and Security in the 21st Century: Perspectives on a Changing World (Cambridge Scholars Publishing, 2014).

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro