Vaccinarea pasarilor din gospodarie, impotriva pseudopestei aviare, este obligatorie!

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) reînnoieşte apelul către crescătorii de păsări de a permite medicilor veterinari să le vaccineze păsările din gospodărie, împotriva pseudopestei aviare.

Vaccinarea antipseudopestoasă a efectivelor de păsări este o acţiune sanitară veterinară obligatorie, iar refuzul proprietarilor de a permite vaccinarea este sancţionată, conform legii, cu amenzi cuprinse între 400 şi 800 RON.

A.N.S.V.S.A. suportă contravaloarea vaccinului pentru păsările proprietatea persoanelor fizice, destinate consumului familial, iar manopera este suportată de către proprietari.

Pentru aceasta boală nu există tratament, combaterea se realizează prin uciderea şi distrugerea întregului efectiv de păsări din gospodăria contaminată, dezinfecţii, dezinsecţii şi deratizări şi vaccinarea păsărilor sănătoase, din zona de protecţie.

Având în vedere creşterea numărului de îmbolnăviri din ultima perioadă, vaccinarea este singura modalitate eficientă de protecţie a efectivelor de păsări.