Vacanta de Paste la Rosia Montana

Alburnus Maior si Asociatia Bucuresti lanseaza astazi, 18 martie, Vacanta de Paste la Rosia Montana, in cadrul careia iubitorii Rosiei Montane sunt invitati sa petreaca sarbatorile pascale la Rosia Montana, beneficiind de o oferta turistica atractiva.

Intre 1 si 6 mai, rosienii isi deschid casele tuturor celor care iubesc Rosia Montana sau care doresc ca, timp de cinci zile, sa paseasca pe urmele istoriei locului, descoperind peisaje pitoresti, traditii si legende milenare si obiective culturale demne de patrimoniul mondial UNESCO.

Alburnus Maior si Asociatia Bucuresti propun publicului un program variat prin sase tururi turistice complexe organizate zilnic la cele mai importante si reprezentative obiective naturale, arhitecturale si de patrimoniu ale zonei Rosiei Montane:

• Turul Satului – se va desfasura pe stradutele pitoresti din zona centrala si va cuprinde principalele repere urbanistice ale localitatii;
• Turul Istoric – va trece participantii prin istoria de aproape doua milenii a celei mai vechi comunitati din Romania, incluzand vizitarea galeriilor romane, Muzeului Mineritului, Sfinxului Rosiei Montane si a monumentelor naturale Piatra Despicata si Piatra Corbului;
• Turul Cianurii¬ – pune in oglinda satul Geamana al comunei Lupsa, afectat de exploatarea de suprafata Rosia Poieni si satul Corna al comunei Rosia Montana, amenintat de proiectul minier propus de compania Gold Corporation;
• Turul Naturii – garanteaza privelisti extraordinare de la Taul Ţarina, Platoul Jig-Vaidoaia si Taul Mare;
• Turul Bisericilor – cuprinde bisericile seculare ale Rosiei Montane, marturii ale comunitatii multietnice si multiconfesionale rosiene;
• Turul Buciumului – este un traseu prin imprejurimile Rosiei Montane, in comuna Bucium si la rezervatiile naturale Detunata Goala si Detunata Flocoasa.

Tururile turistice vor fi intregite de povestiri in jurul focului ce vor avea loc seara si unde localnicii vor povesti despre legendele, istoria si lupta pentru Rosia Montana.

“Dragi prieteni, va invitam sa petrecem Sarbatorile de Paste impreuna in marea familie a iubitorilor Rosiei Montane. Am pregatit un program special, in cadrul caruia va veti putea bucura de traditiile de prin partile locului, de mostenirea istorica extraordinara pe care o avem, dar si excursii in natura, printre dealuri si vaile Ţarii Motilor. Va asteptam sa cunoasteti nu numai Rosia Montana cea de zi cu zi, ci si la moment de sarbatoare.”, transmite Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Vacanta de Paste la Rosia Montana se inscrie intr-o serie de actiuni derulate de Alburnus Maior si Asociatia Bucuresti menite sa promoveze turismul in Rosia Montana ca alternativa sustenabila la proiectul minier propus de compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Promovarea patrimoniului natural, architectural si cultural al zonei reprezinta una dintre prioritatile celor doua organizatii membre ale Campaniei Salvati Rosia Montana care organizeaza actiuni in acest sens incepand din anul 2009.

Oferta turistica Vacanta de Paste la Rosia Montana este valabila pentru perioada 1-6 mai 2013. Pachetul cuprinde cazare si mancare la localnici, sase tururi turistice ghidate si activitati seara la foc de tabara si costa 340 de lei. Inscrierile se pot face pana la data de 31 martie pe site-ul vizitatirosiamontana.ro sau la adresa paste@vizitatirosiamontana.ro.