Utilizări ale mașinilor de construcții

Mecanizarea muncii, în orice lucrare civilă sau industrială este absolut necesară din punct de vedere tehnic, economic, uman și chiar juridic. Mașinile, care s-au născut cu scopul de a elibera omul de cele mai grele sarcini, au devenit instrumente pentru a produce mai mult, mai ieftin și cu o calitate mai bună. Ele au făcut posibilă scurtarea îndeplinirii sarcinilor care păreau cândva imposibile și, în consecință, au reușit să accelereze acțiunea omului asupra împrejurimilor sale imediate. Atribuirea unui contract de lucrări presupune de obicei ca firma de construcții să furnizeze utilajele adecvate pentru a garanta termenele limită, calitatea și siguranța. În plus, anumite unități de lucru nu pot fi executate fără folosirea utilajelor, precum: autogredere, buldoexcavatoare, încărcătoare frontale, excavatoare, compactoare, sau accesorii pentru construcții infrastructură. În alte cazuri, fabricarea manuală a betonului sau compactarea pământului, nu ar putea satisface cerințele ridicate ale specificațiilor tehnice actuale.

În general, există o preocupare tot mai mare pentru siguranță, mediu și calitate. Utilajele s-au schimbat rapid odată cu inovațiile tehnologice. Interesul s-a îndreptat spre specializare, unele evoluând spre gigantism pentru a obține producții mari, în timp ce altele au devenit minuscule și versatile. În alte cazuri, s-a căutat versatilitatea muncii în echipe mici și mijlocii. Tehnologia informației a ajutat și a îmbunătățit sistemele. Așa se face că, echipamentele, mașinile și utilajele de construcții devin din ce în ce mai fiabile, sigure și confortabile pentru operator, facilitând lucrările de întreținere.

Care sunt aspectele comune ale utilajelor de construcții? Toate utilajele folosite pentru efectuarea proceselor de excavare sunt construite pentru a face față condițiilor dure la care sunt supuse în timpul funcționării lor. În general, toate sunt echipate cu sisteme de tracțiune sau sisteme de mișcare pentru a putea manevra pe terenul accidentat în care își desfășoară sarcinile. În timp ce unele au anvelope asemănătoare cu cele ale mașinilor, deși cu benzi de rulare mult mai mari, altele au șenile metalice asemănătoare cu cele ale tancurilor de război, iar la alte mașini, anvelopele din cauciuc sunt acoperite cu plasă metalică pentru a proteja cauciucul împotriva deteriorărilor cauzate de pietrele ascuțite care sunt excavate.

Ce utilaje de construcții există în funcție de utilizare?

Pentru transportul de materiale există un grup mare de camioane armate pentru sarcini grele, cu capacitatea de a transporta mai multe tone de materiale. Unele dintre ele, cum ar fi autobasculanta, sunt proiectate pentru transportul și descărcarea rapidă a materialelor libere, cum ar fi nisipul sau pietrișul. Altele au structuri speciale pentru a putea transporta containere de transport maritim, în timp ce altele sunt concepute pentru a transporta paleți cu diverse elemente necesare într-o lucrare. Alte camioane numite betoniere permit transportul betonului preparat, în timp ce altele au rezervoare de apă pentru transportul acestora.

Pentru servicii de demolare există mașini specifice concepute pentru sarcini de demolare, cum ar fi bila de demolare, ciocanul mecanic sau lama de forfecare.

Pentru servicii de excavare există: excavatoare, dragline, buldoexcavatoare, etc. Acestea sunt folosite pentru săpături în cariere. Tipul de mașină de utilizat depinde de caracteristicile lucrării, fie că este un șanț sau un puț mare.

 

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro