USR PLUS, plângere penală împotriva operațiunii „telefoanelor otrăvite”

noiembrie 17, 2020

Liderii USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, au făcut marți o plângere penală pentru înșelăciune și împiedicarea exercitării drepturilor electorale după ce au fost sesizați de mai mulți cetățeni care au fost supuși unei operațiuni de manipulare sub aparența unui sondaj de opinie. 

„Facem acest demers după ce am primit sesizări credibile de la cetățeni care au fost contactați telefonic sub aparența unui sondaj de opinie care era în fapt o acțiune de manipulare electorală cu afirmații mincinoase despre proiectele și planurile USR PLUS în Parlament. Falsul sondaj de opinie are un call-center dedicat și folosește în discuțiile cu cetățenii denumirea mincinoasă de „Asociația Socio-Politică”, transmite alianța USR-PLUS. 

Cei doi lideri ai alianței spun că au identificat folosirea pe scară largă a acestei tehnici interzise de marketing politic – push poll – prin care un competitor electoral încearcă schimbarea opțiunilor de vot prin manipulare, introducerea în discuție a unor zvonuri neconfirmate și știri false pentru a schimba opțiunile electorale prin manipulare.

Alianța USR PLUS atrage atenția cetățenilor că o astfel de operațiune de manipulare este în plină desfășurare și continuă un șir de campanii manipulatoare conduse de reprezentanți ai vechilor partide, folosite și în campaniile precedente împotriva USR PLUS.

„Cerem autorităților să intervină rapid și fără echivoc pentru a-i identifica pe cei care încearcă o înșelătorie electorală de proporții și tragerea la răspundere a celor vinovați.”

Istoricul PSD în folosirea „telefoanelor otrăvite”

PSD are un istoric generos de folosire a tehnicii „telefoanelor otrăvite” încă din campania din 1996, când studenți colaboratori, coordonați de Miron Mitrea, de la PDSR (actualul PSD), îi sunau pe alegători, la întâmplare, luându-le numerele din cartea de telefon și identificându-i prin întrebări ajutătoare pe cei care ar fi dorit să voteze cu alianța opoziției de la acea vreme, Convenția Democratică din România (CDR), pentru a-i determina să-și schimbe opțiunea politică.

În timpul acestor discuții, interlocutorilor li se transmiteau informații false și compromițătoare, după un punctaj scris, despre candidații opoziției și despre Emil Constantinescu, președintele CDR de la acea vreme, care avea să candideze și să câștige prezidențialele din toamna aceluiași an.

Telefoanele erau date sub pretextul realizării unor sondaje de opinie, din fostul minister comunist al Chimiei, discuțiile telefonice urmărind identificarea opțiunii și schimbarea ei. Operațiunea a fost deconspirată de jurnalista Oana Bratu, de la Radio Contact, care avea sediul pe același palier cu biroul de unde se desfășura operațiunea coordonată de Miron Mitrea, fost sindicalist al șoferilor care și-a făcut Partidul Solidarității Sociale, absorbit în PDSR. Jurnaliști de la mai multe publicații independente și televiziuni au fost anunțați de Oana Bratu și au făcut un flagrant. În urma decospirării operațiunii, domiciliul unde stătea cu chirie Oana Bratu a fost percheziționat iar jurnalista și colegii ei care au făcut ineditul flagrant au fost supuși diverselor forme de presiune din partea autorităților. 

Revoluționarii din Asociația 21 Decembrie, care făcea parte din CDR, au criticat atunci tentativa PDSR de a falsifica alegerile și au cerut Parchetului și Ministerului de Interne să înceteze presiunile asupra jurnaliștilor care au deconspirat întreaga operațiune. 

Liderii asociației au spus atunci că, în loc să-i ancheteze pe coordonatorii falsului centru de sondaje, polițiștii și procurorii au pus în mișcare o veritabilă acțiune de intimidare a ziariștilor, folosindu-se inclusiv de practici ilegale: percheziții nocturne, tentativă de arestare fără mandat și false inculpări pentru tâlhărie, pătrundere ilegală într-o instituție și furt. Or, intrarea în „centrul de sondaje” nu s-a făcut prin violență, porțile fostului minister al Chimiei fiind deschise permanent, pentru că în clădire își aveau sediul mai multe instituții, iar punctajele după care erau puse întrebările manipulatoare de genul „știați că...”, nu au fost furate ci obținute de jurnaliștii care le-au primit de la operatorii PDSR, tineri de vârste foarte apropiate cu jurnaliștii. 

PNL, la concurență cu PSD

În 2009, Miron Mitrea a recunoscut că PSD are o „celulă”, care se ocupa cu postarea de comentarii pe internet.

"Eu am înființat celula din Kiseleff 10 (sediul PSD - n.r.), acum câțiva ani”, a mărturisit liderul PSD pentru HotNews.ro.

Rolul celor 2-3 operatori era să facă comentarii favorabile PSD sau împotriva altor partide pe SMS sau pe crolurile diferitelor emisiuni TV care permiteau acest lucru.

În 2007 jurnaliștii de la „Cotidianul" au descoperit cum PNL ducea o amplă campanie de invadare a forumurilor cu mesaje anti-Băsescu.

Și fostul PD-L, absorbit între timp în PNL, folosea aceleași tehnici îndoielnice de manipulare sub pretextul testării pieței politice. Dezvăluirea a fost făcută, însă, tot de Miron Mitrea, oarecum invidios pe numărul de operatori alocați de partidul condus cândva de Traian Băsescu: 6-7. 

Între timp, au apărut rețelele sociale, unde trolii de partid sunt în elementul lor. 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro