Garantarea libertății de exprimare și securitatea juridică sunt esențiale în aceste vremuri incerte și nicicând nu a fost mai important ca jurnaliștii să fie în măsură să își desfășoare activitatea în mod liber și cu exactitate, astfel încât să combată dezinformarea și să le asigure cetățenilor noștri accesul la informații vitale, spune președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj transmis marți statelor membre.
Eventualele măsuri de urgență trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar și strict proporțional, nu trebuie să dureze la nesfârșit.
În plus, guvernele trebuie să se asigure că asemenea măsuri fac obiectul unor examinări periodice, mai spune șefa Executivului comunitar.
„Uniunea Europeană se întemeiază pe valori precum libertatea, democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului, care ne sunt comune tuturor. Trebuie să le susținem și să le apărăm, chiar și în aceste vremuri dificile.
În ultimele săptămâni, mai multe guverne din UE au luat măsuri de urgență pentru a face față crizei sanitare cauzate de răspândirea coronavirusului. Trăim vremuri extraordinare, iar guvernele trebuie, în principiu, să dispună de instrumentele necesare pentru a acționa rapid și eficient cu scopul de a proteja sănătatea publică a cetățenilor noștri.
Comisia Europeană va monitoriza îndeaproape, într-un spirit de cooperare, aplicarea măsurilor de urgență în toate statele membre. Trebuie să colaborăm pentru a depăși această criză. Pe această cale, vom susține valorile noastre europene și drepturile omului. Acesta este modul nostru de a fi și acestea sunt principiile în care credem”, mai spune von der Leyen.
Starea de urgență decretată de președinte, și însoțită de o serie de ordonanțe militare menite a o aplica, prevede o serie de restricții, iar legislația care o acoperă vine și cu limitări clare pentru cât de departe pot merge autoritățile în restrângerea drepturilor cetățenilor.
Un articol din decretul stării de urgență a suscitat dezbateri pe rețelele sociale. Este vorba despre articolul 54, legat de posibilitatea eliminării de conținut din mass media sau blocarea accesului la unele publicații. „În situația propagării unor informații false în mass-media și în mediul on-line cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire”, autoritățile pot cere posturilor tv, radio sau publicațiilor online să oprească și să elimine conținutul respectiv. De asemenea, pot cere blocarea accesului online la publicații din România sau din străinătate.
Decizia poate fi luată de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. Instituția poate solicita eliminarea unor articole sau emisiuni despre care consideră că propagă informații false cu privire la Covid-19, reiese din decretul pentru starea de urgență.
Analiza asupra informațiilor false va fi făcută însă de Grupul de Comunicare Strategică, iar cel care va semna decizia va fi ministrul de Interne, care poate, inclusiv „dezactiva o publicație online”, spune Ministerul de Interne.
Pe de altă parte, comunicarea privind situația cazurilor de coronavirus este făcută exclusiv de Grupul de Comunicare Strategică și prin declarații ale autorităților, de la sediul Ministerului de Interne.
De asemenea, începând din 21 martie, autoritățile locale au primit interdicția de a mai furniza informații privind numărul de teste COVID-19 efectuate, numărul de persoane depistate pozitiv, al persoanelor decedate sau date despre starea de sănătate a pacienţilor cu coronavirus, informațiile de acest tip intrând exclusiv în atribuțiile Grupului de Comunicare Strategică.
Prefecţii au voie să informeze doar despre măsurile luate pentru a preveni răspândirea coronavirusului, despre amenajarea unor locuri de carantină fără a indica adresa sau despre măsurile de ordine publică. Măsurile sunt valabile şi pentru prefectul Capitalei.
Mai multe asociații civice, în frunte cu asociația geo-spatial.org, au transmis un manifest guvernului în care au cerut publicarea completă a datelor privind evoluția pandemiei Covid-19 pe teritoriul României. În manifestul susținut de 14 asociații civice se preciza că „actorii civili pot aduce o semnificativă contribuție în procesarea și vizualizarea datelor, în fluidizarea fluxului informativ către public”. Apelul a survenit deciziei Institutului de Sănătate Publică de a nu mai da publicității harta cazurilor infectate pe județe și tabelul cu cazurile confirmate pe teritoriul întregii țări.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro