Într-o transpunere cinematografică sublimă, regizorul scoate la suprafață poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile, ajungând dincolo de fapte și date istorice, evocând schimbarea neînduplecată a vremurilor, dar reușind să redea spiritul locului.
Filmul a fost lansat cu ocazia centenarului României în cadrul Astra Film Festival, iar la proiecțiile speciale care au avut loc în prezența regizorului în localitățile Transalpinei, la Sibiu, Săliștea Sibiului, Șugag, Novacii Gorjului și la Mănăstirea Oașa, sălile au fost arhipline iar spectatorii s-au lăsat conduși de emoții pe firul șerpuitor al legendelor din spatele filonului istoric.
Urmareste online integral - Transalpina - Drumul Regilor, în regia lui Dumitru Budrala
Transalpina este șoseaua care ajunge la cea mai mare altitudine din România
Transalpina, cea mai înaltă șosea din România, traversează Munții Parâng, făcând legătura dintre Transilvania și Țara Românească, un drum perindat de-a lungul secolelor de păstori, negustori, boieri, voievozi valahi, principi transilvăneni, tâlhari, oaspeţi străini, cărturari, armate și populații migratoare. Astăzi, drumul antic al dacilor și romanilor leagă judeţele Alba şi Sibiu de Gorj şi Vâlcea.
Filmul este rezultatul unui amplu și complex efort de documentare, cuprinzând imagini rare de arhivă
Filmul are o reală valoare documentară, folosind atât inestimabile imagini de arhivă, cât și savuroase interviuri cu localnicii. Din acestea spectatorii află de unde provine denumirea de „Drumul Regelui” sau cum în anii ’30 drumul a fost pietruit şi inaugurat în prezenţa regelui Carol al II-lea, care și-a condus mașina pe toată lungimea șoselei, fiind considerat la acea vreme o realizare tehnică extraordinară, cu un deosebit rol economic.
Drumul miturilor, legendelor și simbolurilor
Drum al transhumanței și al vechii credințe a dacilor, Transalpina străbate locuri pline de mituri și legende, precum vechea cetate dacică de la Arcina, peștera Polovragi și cetățile de la Căpâlna și Tilișca, locuri bătute de uriași, locuri în care au avut loc întâmplări fabuloase care au dat numele munților și văilor de astăzi. Transalpina a ajuns nu numai un obiectiv turistic important, dar și un reper cultural, un drum simbolic, un drum al zeului suprem al dacilor, Zalmoxis, o călătorie în timp și spațiu precum un zbor al păsării-suflet.
Mai multe detalii pe astrafilm.ro
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro