Unsprezece investitori interesaţi de preluarea BCR

Joi, 7 iulie 2005, ora 17.00, a expirat termenul de depunere la AVAS a scrisorilor de intenţie pentru preluarea Băncii Comerciale Române.

AVAS a primit unsprezece scrisori de intenţie, din partea:

· FORTIS

· BANCO COMERCIAL PORTUGUES

· Banca Naţională a Greciei

· BANCA INTESA

· DEUTSCHE BANK AG

· ERSTE BANK AG

· DEXIA

· KBC

· BNP PARIBAS

· ABN AMRO

· TEXAS PACIFIC GROUP şi CITIGRUP VENTURE CAPITAL INTERNATIONAL

Băncile interesate au fost menţionate în ordinea sosirii scrisorilor de intenţie.

Comentând interesul generat de privatizarea BCR, preşedintele AVAS, Gabriel Zbîrcea, a declarat:

„Numărul şi calitatea băncilor care şi-au manifestat interesul pentru preluarea BCR este deosebit de încurajator şi demonstrează clar importanţa acestei privatizări pentru comunitatea bancară internaţională. Sunt convins că vom asista la o privatizare reuşită.”

Anunţul de privatizare pentru BCR a fost publicat în presa română şi internaţională pe 16 iunie 2005 şi pe site-ul AVAS (http://www.activelestatului.ro/upload_files/anunt333.doc.Anunt%20BCR_rom.pdf). BCR este cea mai mare bancă din România, având active în valoare de peste 6 miliarde de euro. Cu 317 filiale şi 12.000 angajaţi, BCR este, de asemenea, una dintre cele mai mari bănci din sud-estul Europei.

Prima etapă a procesului de privatizare a constat în vânzarea directă către BERD şi IFC a unui pachet a unui pachet de 25% plus două acţiuni.

În cadrul celei de a doua etape a acestui proces, 8% din acţiunile BCR au fost vândute prin negociere directă către Asociaţia Salariaţilor BCR.