UNPR: majorari de tarife la energie vor duce la o scumpire în lant

iulie 1, 2005

Uniunea Naţională a Patronatului Român consideră că noile majorări de tarife la energie, prevăzute pentru 1 iulie vor duce la o scumpire în lanţ a produselor de strictă utilitate şi la incapacitatea de a supravieţui pe piaţă a producătorilor din industrie.

Astfel, prin majorarea cu 10,2% a tarifelor la gaze naturale, cu 5,2% pentru electricitate şi cu 20% pentru preţul naţional de referinţă la energia termică, producătorii din industria alimentară, industria construcţiilor şi cea chimică se vor confrunta cu grave probleme de suportabilitate a costurilor de producţie. La nivel consumatorilor rezidenţiali, UNPR estimează că noile scumpiri sunt o bombă cu ceas, care va exploda la începutul iernii, când consumul de gaze va fi mult mai mare. De asemenea, UNPR consideră că scumpirile de la 1 iulie, corelate cu un nou val de majorări programat pentru 1 octombrie 2005, de 25%, vor produce efecte dezastruase în rândul populaţiei, care nu va putea suporta noile facturi la întreţinere.
„Banii încasaţi din aceste noi majorări se vor duce în mod nejustificat în buzunarele celor care au cumpărat anumite capacităţi de producţie şi a distribuitorilor. Astfel, România va plăti încă o dată drumul integrării iar costurile plătite în acest moment de populaţie nu se vor întoarce niciodată către cei care au suportat aceste majorări. Capacitatea autorităţilor de a gestiona cerinţele impuse de FMI şi de alinierea preţurilor la nivelul UE este sub cerinţele europene, Guvernul demonstrând încă o dată că nu reuşeşte să înţeleagă fenomenele economice. România se va confrunta cu o criză puternică în ceea ce priveşte costurile suportate de consumatorii finali care se va reflecta în nivelul de trai şi în incapacitatea unor producători de a exista pe piaţă“ a declarat Marian Petre Miluţ, preşedintele UNPR.

Reamintim că UNPR a propus atât ANRGN cât şi ANRE soluţii pentru restructurarea sistemului energetic din România în scopul eficientizării producţiei şi a diminuării costurilor pentru populaţie. În acest sens, UNPR a solicitat Guvernului în urmă cu o lună ca sumele provenite din majorarea preţului gazelor naturale şi a energiei electrice să fie reinvestite în folosul consumatorilor prin înfiinţarea unui fond de reabilitare a sistemului energetic. Acest fond ar avea ca scop garantarea investiţiilor în acest sector şi ar putea duce la încurajarea băncilor în acordarea de credite destinate reabilitarii sistemului precum şi pentru realizarea de investiţii de tip greenfield. În domeniul energetic lipseşte în acest moment o abordare coerentă la nivel care să permită ca o parte din aceşti bani să fie redirecţionată spre consumatori (aceştia fiind cei mai afectaţi) prin programe privind utilizarea eficientă a energiei.
În zona consumatorilor rezidenţiali UNPR a propus înlocuirea aparaturii adeseori arhaice cu pericol în exploatare cu una eficientă şi sigură precum şi dezvoltarea sistemelor de distribuţie a gazelor, în special în zone în care nu există alternative pentru alţi combustibili. Aceste programe ar reprezenta parteneriate de tip public/privat sub controlul societăţii civile din acest domeniu, care ar putea elimina situaţiile de tensiune dintre consumatori şi instituţiile/agenţii economici care reprezintă statul, dar mai ales ar putea îndeparta bănuielile populaţiei privind privatizările făcute în sistemul energetic

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro