Numarul de falimente in randul firmelor romanesti va creste cu cel putin 30% in 2009, ca urmare a instabilitatii economice accentuate de o clasa politica iresponsabila, considera reprezentantii Uniunii Nationale a Patronatului Roman. Lipsa unei viziuni economice a noii guvernari si acordarea unor functii pe criterii clientelare va aduce Romania in pragul falimentului.
De peste 18 ani, producatorii romani platesc pentru incompetenta unor ministri, fapt dovedit de evolutia preturilor de productie, distributie si transport ale energiei si gazelor. In lipsa unei piete reglementate pretul utilitatilor este stabilit de un numar limitat de comanii care detin monopolul servciilor de distributie si transport. Cu complicitatea statului si a minisstrilor care s-au succedat la conducerea tarii, firmele de distributie a energiei prospera intr-o Romanie sufocata de biruri. In pragul unei iminente crize economice statul lasa in libertate acestor companii pentru a impune preturi majorate dupa bunul plac.
Companiile care desfasoara activitati de productie sunt puse in situatia de a suporta cheltuieli nejustificate. In ultimii doi ani, pretul de furnizare al energiei a crescut cu 44% in timp ce pretul gazelor naturale din import a crescut cu peste 33%. Cresterea preturilor la utilitati este dublata de tarifele de distributie si transport care sunt majorate de la un an la altul, fara justificare. Impunerea unui pret al utilitatilor care nu tine cont de realitatile economice a generat in ultimii doi ani o diminuare substantiala a profiturilor companiilor producatoare, in incercarea de a tine in frau preturile materialelor de constructii.
"Politica de clientela practicata la nivel de stat a generat profituri uriase unor firme de distributie si transport a energiei in detrimentul companiilor romanesti. Cerem Guvernului ca incepand de anul viitor sa reduca drastic costurile de distributie si transport a energiei, prin impunerea unor tarife reglementate, substantial reduse. O astfel de masura ar avea ca efect diminuarea costurilor nejustificate platite de producatori pentru cumpararea de energiei, fapt care ar avea efect direct in costurile materialelor de constructii si ale produselor consumatoare de energie" a declarat Marian Petre Milut, presedintele UNPR
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro