Universitate fantomatica? sau autoritati fantomatice?

In vizita la niste prieteni, ieri 03.09.2003 scap un ochi, intre o discutie si un pahar cu apa, la televizor. Postul de televiziune: TVR. Emisiunea: Stiri Jurnal. Imaginile mi-au facut trimitere la o emisiune de divertisment, o gluma sau chiar o reclama. De ce?
Tema reportajului: descoperirea unei noi Universitati cu functionare ilegala, este vorba de “Universitatea Internationala Deschisa Tehno Economia Romano-Americana”. Titlul Universitatii este mai mult decat pompuos si nu incercati sa va imaginati sau sa deduceti ce profil sau ce predare efectiva se facea acolo ca nu veti putea. Care a fost motivul impresionarii mele la vederea unui asemenea reportaj. Se vede treaba ca o reporterita TVR s-a lansat in realizarea reporajului cu pricina dar, lucrurile au iesit cum nu se putea mai prost. In timp ce aceasta povestea intamplarile cu universitatea cu functionare ilegala…bla…bla…bla…in spatele acesteia pe un fundal agitat se plimba un individ cu o foaie in mana. In bolboroseala reporteritei (care incerca sa-l acopere pe imprudent prezentandu-si stirea) si in bolboroseala individului agitat (care incerca sa demonstreze ceva cu foaia ce o avea in mana) nu am priceput nimic din acea stire. Mai ca o imagine rupta dintr-un desen animat in care vanatorul se pregateste sa caute vanatul, si de fapt vanatul se afla exact in spatele acestuia dansand si chicotind. Autoritatile sesizate, ajunse la locul incidentiului, au fost impresionate de faptul ca usile universitatii se inchisesera si nu mai putea patrunde nimeni in incinta. Era si normal. Individul reprezentant al universitatii anuntase ca nu pune la dispozitie decat 5 minute din timpul sau pentru patrunderea in incinta si tocmai ca acele 5 minute se scursesera si usile se si baricadasera.
Acum, un alt lucru impresionant a fost urmatorul, de fapt urmatoarele ca sunt doua: publicitate despre aceasta universitate s-a facut in Piata Rosetti printr-un banner si sediul cladirii era mai ceva decat de-a dreptul impresionant – imens si ultra modern. Cum de s-a intamplat ca dupa 12 ani de functionare nu a verficat nimeni nici macar daca are autorizatie de functionare? Nu imi pot imagina cum s-a putut evita o astfle de aparitie in capitala. Un sediu imens, publicitate vizibila si toata lumea ignoranta. Se poate sa se fi imaginat vreun muzeu sau vreo cladire a mai stiu eu ce stiinte tehnice. Important este ca , ajunsi in zona cu controlul, inspectorii au putut inteveni si opri hotia ce avea loc in cadrul universitatii. Ma gandeam sa-mi deschid si eu o fabrica de facut bani falsi. Ma voi interesa ce zone au fost deja verificate de inspectori pentru a-mi deschise tocmai acolo fabrricuta. Voi avea la dispozitie cativa ani buni sa fabric ceva bani iar cand momentul de control va veni eu deja voi fi pagubit statul In definitiv oamenii vor crede ca mi-am deschis o mica fabricuta de tutun; hartia, cerneala folosita ar putea aduce si cu ceva tipografie. Dar ce mai conteaza ca de fapt in Romania stirpesti ciuperca otravitoare si din veninul stirpitorului va inflori o alta.