Uniunea Europeana va trece in faza Schengen III

ianuarie 16, 2007

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene şi-a însuşit astăzi, cu o largă majoritate, propunerea lansată de preşedinţia germană privind transpunerea în cadrul juridic al UE a Tratatului de la Prüm - tratat de drept internaţional încheiat în 2005 de şapte state membre ale Uniunii, cunoscut şi sub numele de “Schengen III”.

Discuţiile pe marginea propunerii Preşedinţiei germane vor fi reluate la următorul Consiliu JAI, care va avea loc în luna februarie, urmand ca până atunci sa se clarifice unele aspecte legate de costurile implementarii in toate statele membre, dar şi referitor la necesitatea adoptării unor prevederi legale interne.

Acest tratat, care ar urma să fie extins la ansamblul Uniunii Europene, este important prin faptul că a determinat o îmbunătăţire substanţială a cooperării poliţieneşti între statele semnatare (Germania, Belgia, Spania, Franţa, Luxemburg, Olanda şi Austria).

Tratatul de la Prüm a eficientizat procedura schimbului de informaţii, permiţând statelor contractante să aibă acces direct la bazele de date ADN şi de amprente digitale în vederea cercetării infracţiunilor, dar şi la fişierele naţionale de date privind înmatricularea autovehiculelor.

Pe lângă acestea, Tratatul prevede îmbunătăţirea cooperării poliţieneşti prin intermediul patrulelor comune sau prin posibilitatea de a transfera competenţe de putere publică agenţilor de poliţie din celelalte state membre.

Prezent la Consiliul JAI pentru prima dată în calitate de membru cu drepturi depline, ministrul român al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a arătat că România intenţionează să demareze, în cel mai scurt timp, procedurile necesare pentru a adera la Convenţia de la Prüm.

De asemenea, Vasile Blaga a arătat în cadrul reuniunii ca România susţine transpunerea Convenţiei de la Prüm în cadrul juridic al Uniunii Europene, având în vedere că acest pas ar oferi tuturor statelor acces la informaţii vitale, în anumite anchete.

România va sprijini orice iniţiativă europeană care urmăreşte creşterea gradului de securitate la nivelul statelor membre prin întarirea cooperarii poliţieneşti şi a schimbului de informaţii privind criminalitatea transfrontalieră, a afirmat Vasile Blaga.

Dacă statele membre vor fi de acord cu transpunerea Tratatului de la Prüm în cadrul juridic al Uniunii Europene, acest act ar urma astfel acelaşi traseu ca şi Acordul Schengen şi Convenţia Schengen privind eliminarea controlului la frontierele interne ale U.E. Prin Tratatul de la Amsterdam, semnat în 1999, acquis-ul Schengen a fost transpus în legislativa Uniunii Europene (MAI)

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro