Uniunea Europeană va impune sancțiuni împotriva a 40 de oficiali din Belarus

octombrie 2, 2020

Liderii Uniunii Europene au ajuns la o înțelegere privind planul de a impune sancțiuni împotriva a 40 de oficiali din Belarus, dar nu și Aleksandr Lukașenko, responsabili de frauda de la alegerile din 9 august și de represiunea brutală împotriva protestatarilor pașnici.

După discuții în cadrul unui summit care s-a întins până in dimineața zilei de 2 octombrie, liderii europeni au fost capabili să depășească un impas diplomatic creat de Cipru și au căzut o înțelegere privind pachetul de sancțiuni.

„Am decis astăzi să implementăm sancțiuni", le-a spus președintele Consiliului European, Charles Michel, reporterilor după summit.

El a arătat că o procedură specială va fi pornită de vineri pentru a sancționa oficialii belaruși cu înghețarea activelor și restricții de călătorie.

Alekasandr Lukașenko nu se află pe lista de sancțiuni. Diplomații EU spun că ar putea fi adăugat ulterior.

Marea Britanie și Canada au impus deja sancțiuni Belarusului, inclusiv lui Aleksandr Lukașenko.

Uniunea Europeană a respins rezultatul alegerilor care i-a oferit lui Lukașenko un al șaselea mandat și a condamnat represiunea asupra protestatarilor și a opoziției.

„Nu va nicio impunitate pentru cei responsabili de represiunea asupra protestatarilor și a politicienilor din opoziție", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Charles Michel a declarat că sancțiunile sunt impuse pentru a arăta că Uniunea Europeană rămâne „credibilă", după ce Cipru a blocat măsurile în august pentru o dispută cu Turcia privind granițele maritime și resursele energetice din Mediterana de Est care au atras și nemulțumirea Greciei.

Cipru a solicitat ca Uniunea Europeană să acționeze consistent pentru a răspunde încălcării principiilor esențiale și să impună sancțiuni și Turciei. Este nevoie de o înțelegere unanimă din partea statelor UE pentru impunerea de sancțiuni, ceea ce a făcut ca Cipru să poată bloca pachetul de sancțiuni și să provoace o mare lovitură de imagine Uniunii Europene.

Pentru a trece de disputa diplomatică rușinoasă cu Cipru, liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru a face o declarație puternică de susține a Ciprului, precum și a Greciei, și a avertiza Turcia că poate fi supusă sancțiunilor dacă continuă forajele în apele disputate. Un summit în decembrie este așteptat acum să evalueze dacă a fost făcut vreun progres cu Turcia în conflictul din Mediterana de Est.

„Este Turcia acum cea care trebuie să demonstreze că vrea să meargă pe un drum constructiv cu noi, și aceasta este oferta din seara asta. Dar am fost clar că dacă situația este invers atunci avem instrumentele necesare la dispoziție", a declarat Ursula von der Leyen după summit.

Deja în relații tensionate cu UE, Turcia a deteriorat și mai mult situația după ce în iulie a trimis o navă de cercetare să lucreze în apele disputate, ceea ce a atras protestele Greciei care este susținută puternic de Franța în dispută.

Turcia și Grecia au agreat între timp să rezume discuțiile diplomatice în timp ce Germania a făcut presiuni pentru o rezoluție diplomatică a disputei dintre cei doi membri NATO.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că speră pentru „o agentă constructivă cu Turcia, cu condiția să avanseze eforturile de reducere a tensiunilor", inclusiv în discuțiile privind refugiații sau comerțul.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro