Uniunea Europeană pregătește investiții masive în viitorul buget multianual

aprilie 15, 2020

Președinții Comisiei Europene și al Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, au asigurat, miercuri, că viitorul buget pe termen lung al Uniunii Europene ar trebui să fie folosit pentru a sprijini redresarea economică după pandemia cauzată de noul coronavirus.

„Un buget european care cu toată forţa sa poate mobiliza banii necesari pentru o iniţiativă de investiţii masive, pentru a reporni cu adevărat procesul economic. Nu vorbim despre un miliard (euro), vorbim despre 1.000 de miliarde, privind la iniţiativa de investiţii care trebuie să fie făcută'', a subliniat von der Leyen, citată de Agerpres.

Președintele Comisiei Europene a arătat că în prima parte a perioadei de programare financiară multianuală vor trebui injectate cât mai multe fonduri posibil.

Potrivit şefei executivului european, restricţiile impuse în Europa pentru a limita răspândirea noului coronavirus au fost necesare, dar au venit cu un „preţ enorm''.

 

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a afirmat că liderii celor 27 de state membre vor avea pe 23 aprilie un summit în sistem de videoconferinţă consacrat ajustării bugetului pentru 2021-2027 al blocului comunitar.

Ursula von der Leyen a anunţat că executivul UE va organiza la 4 mai o conferinţă de presă online consacrată colectării de fonduri pentru dezvoltarea unui vaccin contra COVID-19. 

Cât privește ridicarea restricțiilor, oficialii europeni au recomandat trei condiții înainte de relaxarea măsurilor: îndeplinirea criteriilor epidemiologice, asigurarea capacităţii suficiente a sistemului de sănătate şi supravegherea sub forma testării pe scară largă.

„Deşi revenirea la normalitate va fi foarte lungă, este de asemenea clar că măsurile de izolare extraordinare nu pot dura pe termen nedeterminat'', indică strategia de ieşire din perioada de izolare prezentată de Comisia Europeană.

Orientările Comisiei Europene, care nu vor fi obligatorii pentru ţările membre, ar fi trebuit să fie prezentate săptămâna trecută, dar unele state UE s-au temut că Bruxellesul ar fi putut trimite astfel un semnal că restricţiile pot fi deja relaxate.

Unele ţări membre, printre care Austria, Spania, Danemarca şi Cehia, au început deja să ridice unele restricţii.

În acelaşi timp, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că măsurile actuale din ţara sa vor rămâne în vigoare până la 11 mai, iar cancelarul german Angela Merkel va discuta miercuri cu reprezentanţii landurilor despre paşii de urmat.

În România, președintele Iohannis a anunțat marți prelungirea cu 30 de zile a stării de urgență cu păstrarea tuturor prevederilor implementate până în prezent.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro