Uniunea Europeană nu face cadouri

Întâlnirea ministrului integrării europene, Anca Daniela BOAGIU, cu delegaţia parlamentară franceză condusă de Jean-Pierre DUFAU, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie Franţa – România din Adunarea Naţională franceză

Delegaţia franceză a asigurat România de sprijinul pe care Franţa îl acordă ţării noastre în pregătirea pentru aderarea la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, precum şi de susţinerea politică în vederea ratificării Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană în Parlamentul francez. Aceasta a fost concluzia întâlnirii pe care ministrul integrării europene, Anca Daniela BOAGIU, şi Leonard ORBAN, secretar de stat în cadrul ministerului, au avut-o cu delegaţia parlamentară franceză, luni, 12 septembrie a.c., la sediul Ministerului Integrării Europene.

În cadrul întâlnirii, ministrul Integrării Europene a prezentat progresele pe care România le-a realizat până în prezent în domeniile menţionate în scrisoarea de avertizare trimisă de Comisia Europeană ţării noastre, în special concurenţa, lupta anti-corupţie, reforma în sistemul judiciar şi securizarea frontierelor.

Delegaţia franceză a lansat iniţiativa unui sprijin în vederea elaborării unei strategii în România pentru prevenirea dezastrelor naturale, cu precădere pentru prevenirea inundaţiilor. De asemenea, partea franceză a insistat asupra existenţei unui parteneriat franco-român în domeniul comunicării legate de Uniunea Europeană, în 2006, anul francofoniei. Scopul acestei iniţiative este acela de a prezenta o imagine corectă a României în statele membre şi de a prezenta românilor o viziune realistă asupra implicaţiilor aderării.

Anca Daniela Boagiu consideră că „românii trebuie să aibă aşteptări realiste legate de aderarea României. Oamenii trebuie să înţeleagă că Uniunea Europeană nu face cadouri, ci este nevoie de o implicare activă în acest proces. În toate acţiunile pe care le întreprindem avem modelele ţărilor care au aderat deja, atât noile state membre, cât şi cele vechi. Ne bucurăm că avem un aliat în Franţa, stat cu tradiţie în Uniunea Europeană.”

Jean-Pierre DUFAU, şeful delegaţiei franceze a subliniat importanţa comunicării, atât interne, cât şi externe: „Nu putem face nimic dacă nu avem sprijinul populaţiei. România trebuie să-şi îmbunătăţească imaginea în afara graniţelor.” (MIE)