De ce reciclam unitatile centrale?Unitatile centrale ale calculatoarelor personale fac parte din categoria deseurilor de echipamente electronice care se caracterizeaza in principal prin continutul ridicat de elemente si compusi chimici cu valoare economica ridicata. In paralel cu aceasta caracteristica deloc neglijabila, recuperarea elementelor si compusilor chimici din componentele unitatilor centrale presupune procese tehnologice complexe, cu potential poluant.
Procesele de reciclare ale deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) sunt guvernate de urmatoarele elemente distincte:
Accesand acest link veti gasi enumerate elementele chimice cu potential periculos care se pot regasi in interiorul unei unitati centrale: http://www.ecotic.ro/arhiva-stiri/ep.2_unitatea
Sub aspectul impactului economic pe care o are reciclarea echipamentelor electronice uzate, se poate considera ca aceste tipuri de deseuri, prin complexitatea elementelor pe care le contin, sunt unele dintre cele mai valoroase categorii de deseuri.
In anul 2013, in sistemul ECOTIC au fost procesate 641,04 tone de unitati centrale, reprezentand 79.590 bucati de astfel de echipamente.
Estimativ, din 10 tone de unitati centrale colectate selectiv, in urma proceselor de dezmembrare, rezulta urmatoarele tipuri si cantitati de fractii: 5.959,7 kg fier, 1.860 kg componente electrice, 910,9 kg plastic nesortat, 749,2 kg circuite imprimate (placi de baza), 258,8 kg aluminiu, 182,3 kg de cabluri, 53,5 kg de baterii, 14,2 kg cupru, 11,4 kg condensatori electrici >25mm.
Din cantitatea de 749,2 kg placi de baza rezultata sunt extrase 160 kg Cupru, 121 gr. Argint, 56,6 gr. Aur, 30 gr. Paladiu, 13 kg Zinc, 10,8 gr. Platina, 4 kg Aluminiu (aceste date au fost identificate plecand de la studiul efectuat de GREEN ELECTRONICS in 2011, "Overview of hydrometallurgical process for the recovery of copper from waste printed circuit boards").
Etapele prin care trece o unitate centrala in procesul de reciclare sunt:
DEPOLUARE - sunt extrase elementele cu continut periculos:
Condensatorii electrolitici
Bateriile
Placile cu circuite imprimate
Materialele plastice cu compusi brominati
Cabluri externe
2. TRATARE - sunt indepartate elementele si subansamblele fara continut periculos:
Carcasa metalica
Cabluri
Materiale plastice
Etc,
3. VALORIFICARE - componentele si materialele extrase sunt supuse unor operatiuni de valorificare si reciclare finala, in vederea integrarii in circuitul economic a acestor elemente.Aici puteti vedea in ce se pot transforma elementele supuse acestui proces de valorificare.
Recuperarea materialelor si componentelor prezente in echipamentele electronice, in special a celor prezente in echipamentele IT&C, reprezinta o prioritate la nivelul UE, in vederea reducerii dependentei de importurile de materiile prime care stau la baza sectoarelor de productie din domeniul echipamentelor electronice si nu numai.
Pozele din material au fost realizate cu suportul GreenWeee International.
Explicatiile ilustrate ale etapelor mai sus explicate gasiti aici: http://www.ecotic.ro/arhiva-stiri/ep.2_unitatea
» Preluat de pe LivePr.ro - Unitatea centrala veche si cum ne afecteaza viata
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro