Ungaria suspendă relațiile bilaterale cu Vera Jourova și-i cere demisia

Într-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, prim-ministrul Viktor Orbán a informat-o că va suspenda relaţiile politice bilaterale cu vicepreşedintele Comisiei, Vera Jourová, din cauza declaraţiilor prin care aceasta a insultat Ungaria şi poporul maghiar, a informat, marţi dimineaţă, Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al prim-ministrului ungar, transmite agenţia ungară de presă MTI. Acesta a mai adăugat că, potrivit lui Viktor Orbán, demisia comisarului UE este inevitabilă.

 Premierul ungar a declarat că „Ungaria este un membru angajat al Uniunii Europene de la aderarea sa în 2004. Am încercat întotdeauna să ajungem la un consens cu privire la problemele divergente, în cele mai multe cazuri, cu rezultate. Apreciem activitatea preşedintelui (Ursula von der Leyen) în calitate de preşedinte al Comisiei”.

 „Sunt nevoit să mă adresez dumneavoastră, Doamnă preşedinte, în urma insultelor aduse la adresa Ungariei de Vera Jourová, vicepreşedintele Comisiei. Ungaria a fost numită public de vicepreşedintele Comisiei ‘democraţie bolnavă’ şi a insultat cetăţenii maghiari ai Uniunii Europene prin afirmaţia că ‘nu sunt în situaţia să îşi formeze o opinie independentă’. Aceste declaraţii, care încet-încet devin obişnuite, nu sunt doar un atac la adresa Guvernului ungar ales democratic, ci sunt jignitoare şi la adresa Ungariei şi a poporului maghiar. Prima afirmaţie este greşită, cea de-a doua este inacceptabilă”, a scris premierul ungar.

Viktor Orban a spus că declarațiile Verei Jourova contravin rolului instituţional neutru şi obiectiv al Comisiei, cuprins în Tratatul de la Lisabona și că aceasta a încălcat principiul cooperării loiale şi exclude posibilitatea unui dialog inteligent între Vera Jourová,vicepreşedintele Comisiei, şi Ungaria.

„Oricine încalcă Tratatul prin acţiunile sale, nu poate fi un apărător al statului de drept şi al valorilor europene. Declaraţiile comisarului sunt incompatibile cu poziţia sa în comisie, iar demisia sa este inevitabilă. Până când acest lucru nu se va întâmpla, Guvernul ungar va suspenda relaţiile politice bilaterale cu Vera Jourová”, a scris Viktor Orbán în scrisoarea adresată preşedintelui Comisiei Europene. 

 

Sursa: europalibera.org

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro