Un zmbet de copil nu costa mult

mai 21, 2009

Copilarie = joaca. Cel putin pentru majoritatea dintre noi. Pe vremea mea (parca as fi bunica) erau amenajate niste asa zise locuri de joaca. Erau niste balansoare, o bara si un fel de piramida din fier pe care ne jucam atinselea. Atunci acel loc prea de vis. Am trecut acum cativa ani pe acolo si prea sinistru. E bine ca incet, incet au inceput sa dispara acele spatii amenajate pe timpul comunismului si au fost inlocuite cu altele mai prietenoase, colorate. Andra Panait (Lupa Mea)

De privilegiul de a avea amenajat un loc de joaca nu se bucur toti copiii, in special cei din mediul rural. Sunt multi pentru care joaca inseamna alergatul dupa gaini prin curte. Poate ca s-a ajuns in aceasta situatie din lipsa fondurilor. La tara problemele comunitatii sunt multe: canalizare, gaze, apa curenta. Poate asa se poate explica faptul ca autorittile nu se gandesc la micuti.

Dar din dar se face
La cei defavorizati s-au gandit membrii cluburilor Rotary si Rotaract care au pus mana de la mana si au strans fondurile necesare pentru amenajarea unui spatiu de joaca pentru copiii Gradinitei Preajba si scolii Generale din comuna Malu Mare. Proiectul Spatiul cu zambete este o idee care a luat nastere din dorinta de a aduce un zambet pe fetele copiilor si de a-i ajuta sa-si dezvolte noi aptitudini prin joaca, care sa le stimuleze imaginatia si creativitatea, sa-si dezvolte capacitatea de coordonare si conditia fizica, a declarat Carmen Dumitrescu, presedintele Clubului Rotaract Craiova.

Prin joaca se dezvolta personalitatea
De cum s-a facut vremea frumoasa, membrii cluburilor Rotary si Rotaract au demarat proiectul. Cei 5.000 de lei stransi in urma donatiilor au fost cheltuiti pentru amplasarea, in curtea gradinitei, a unui foisor, o groapa de nisip dotata cu ustensile pentru sapat si forme, o casuta si au amenajat un loc unde micutii pot alerga in voie. Cea mai mare bucurie a celor care s-au implicat in proiectul Spatiul cu zambete a fost sa-i vad pe micuti jucandu-se la noul loc amenajat. Copiii descopera lumea in timpul jocului. Alearga, rad, umbla de-a busilea, se catara, se ascund, colaboreaza cu alti copii si toate acestea - in interiorul spatiului de joaca. Ei nu numai ca savureaza fiecare minut de joaca, dar isi si dezvolta personalitatea, a spus Carmen Dumitrescu.

Siguranta inainte de toate
Pe langa bucuria copiilor, foarte important pentru membii celor doua cluburi este si siguranta lor. Astfel ca inainte de a demara proiectul au avut o discutie cu directorul gradinitei care le-a promis ca educatoarele si invatatoarele vor fi cu ochii pe copii pentru ca acestia sa nu pateasca nimic. In plus, atat foisorul cat si casuta sunt prevazute cu numeroase elemente de siguranta.

Povestea merge mai departe
Bucuria care se citea in ochii copiilor i-a determinat pe membrii cluburilor Rotary si Rotaract sa le prezinte proiectul si colegilor din celelalte orase in speranta ca Spatiile cu zambete sa impanzeasca tara. In ceea ce ii privete pe initiatori, acestia sunt decii ca in fiecare an sa amenajeze cel putin un astfel de spatiu in localittile rurale unde nu exista. In aceasta vara s-ar putea sa mai amenajam unul. Oricum proiectele noastre nu se axeaza doar pe asta. Vom demara proiecte in care sa-i implicam si pe adolescenti, prin care sa-i responsabilizam si sa le dezvoltam aptitudinile, a precizat presedintele Clubului Rotaract.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro